Vesti
Društvo i ekonomija
Advokati odbacuju krivicu za stanje u zatvorima
02.12.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Advokati odbacuju krivicu za stanje u zatvorima
Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević izjavio je danas da advokati ne snose odgovornost za eventualne nemire u srpskim zatvorima.
On je najavio sastanak svetskih asocijacija advokata sa premijerom Srbije i ministrom pravde kako bi se našao izlaz iz trenutne situacije.
Đorđević je, na konferenciji za medije u Advokatskoj komori Srbije, ocenio ciničnom jučerašnju izjavu direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milana Stevovića, kojom se advokati označavaju kao krivci za eventualne pobune u zatvorima.
On je poručio da su advokati na raspolaganju pritvorenicima kako bi im odgovorili na sva pitanja u vezi sa zaštitom njihovih ljudskih prava.
"AKS je duboko svesna svoje društvene odgovornosti. Zbog želje da pomogne u ovakvim situacijama mi smo još 6. novembra ove godine Stevoviću uputili pismo u kojem smo ga obavestili da želimo svim pritvorenicima koji imaju bilo kakva pitanja da objasnimo koliko protest advokata može da se odnosi na njihova ljudska prava", rekao je Đorđević.
Prema njegovim rečima AKS do danas nije dobila odgovor na tu inicijativu i istakao da je izjava Stevovića "želja da se javnost okrene protiv advokature i da je označi kao glavnog krivca eventualne pobune u zatvorima".
"Veoma dobro znamo kako funkcionišu te zajednice i da postoje vođe u zatvorima koje, očekujući neke benefite, mogu da se dogovore sa upravom šta će da rade. To ne zavisi od advokature već od onih koji upravljaju zatvorima", poručio je Đorđević.
Predsednik AKS ocenio je trenutno stanje u srpskoj advokaturi "nedopustivom" i najavio zajednički sastanak Saveza evropskih advokatskih komora, Savet advokatskih komora i pravnickih udruženja Evrope i Međunarodne unije advokata sa premijerom Srbije, ministrom pravde i predsednicima srpskih advokatskih komora.
Kako je rekao, sastanak bi trebalo da se održi najkasnije do 10. decembra a na njemu će biti reči o pronalaženju rešenja za izlazak iz sadašnje situacije.
"Mi smo non-stop u komunikaciji (sa Ministarstvom pravde), ali ne možemo da izveštavamo članstvo i javnost o pretpostavkama. To ćemo učiniti tek onda kada budemo imali sigurne informacije o onome što će se desiti i što se dešava", rekao je Đorđević.
Na pitanje novinara o razlozima posete delegacije srpskih advokata Briselu, Đorđević je objasnio da su to bile redovne aktivnosti u kontekstu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.
"Naše aktivnosti nisu bile ništa vanredne, već redovna priča u skladu sa redovnom godišnjom skupštinom Saveta advokatskih komora i pravničkih udruženja Evrope (ČBE). Ništa se neuobičajeno i vanredno nije desilo niti smo u Brisel putovali da bismo tražili pomoć", rekao je Đorđević.
Đorđević je rekao da već duže vreme postoji zajednička inicijativa Ministarstva pravde i AKS o formiranju radnog tela koje bi pomoglo u reformi pravosuđa, ali da do toga još nije došlo jer ono, kako je rekao, na bi imalo mandat da stvari učini boljim.
"Kada bude pokazana dobra volja da se formira telo koje će za zadatak imati ozbiljnu javnu raspravu o zakonima i na kraju ocenu i verifikaciju evropskih institucija, tada ćemo moći da počnemo da rešavamo stvari u okviru institucija. U suprotnom, dok sve bude na nivou politikantstva, do tada neće biti pomaka", rekao je Đorđević.