Vesti
Društvo i ekonomija
Veliko muljanje u Vojvodinašumama, otkrio revizor
05.12.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Veliko muljanje u Vojvodinašumama, otkrio revizor
Višestruko potcenjena vrednost šuma kojima gazduju Vojvodinašume, kao i zalihe drvne građe a prikazana je i manja dobit od stvarne.
Državna revizorska institucija (DRI) objavila je danas da je JP Vojvodinašume procenom da šuma kojima gazdujuju, vrede 6,7 milijardi dinara, višestruko potcenilo njihovu vrednost.
Po reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja Vojvodinašuma za 2013. godinu, koju je obavila DRI, kao nepravilnost se navodi i da vrednost zaliha drveta procenjena na 161,6 miliona dinara, ne uključuje vrednost posečenog drveta kao osnovnog materijala, te su i zalihe potcenjene.
Navodi se da je preduzeće Vojvodinašume iskazalo manju dobit za 2013. od ostvarene.
To su posledice toga što obračun rezervisanja za šume nije vršen dosledno međunarodnim računovodstvenim standardima, te su prikazani veći rashodi, a nije izvršen ni obračun primljenih donacija u korist prihoda za 2013. godinu za iznos od 18,8 miliona dinara.
DRI je navela i da se zbog različitih cena rada po ograncima, zarade zaposlenih u Vojvodinašumama obračunavaju i isplaćuju u različitim iznosima za isti rad, što nije u skladu sa Zakonom o radu, kao i da direktori ogranaka imaju različite plate po osnovu različitog broja bodova.