Vesti
Društvo i ekonomija
Mihajlović: Zakon o konverziji do kraja marta 2015.
25.12.2014. 20:00
Izvor: Blic
Mihajlović: Zakon o konverziji do kraja marta 2015.
Zakon o konverziji zemljišta biće usvojen do kraja marta 2015, a do kraja te godine će sigurno biti u upotrebi i elektronska građevinska dozvola, izjavila je večeras potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.
Najava donošenja Zakona o konverziji prava korišćenja u pravo svojine i elektronskih građevinskih dozvola, deo su odgovora na pitanje šta Mihajlović kao NALED-ov "reformator 2014. godine" namerava da uradi od preporuka sadržanih u "sivoj knjizi" ove organizacije.
Prema njenim rečima, osnova da bi moglo da se usvoji sve od preporuka u narednoj godini, jeste izmenjen Zakon o planiranju i izgradnji.
"Zakon o planiranju i izgradnji je i prvi korak do elektronske građevinske dozvole, ali i osnova za reformisanje katastra. Katastar je sa svoje strane osnova, ako hoćemo da se bavimo građevinskim dozvolama, legalizacijom i uopšte odnosima u građevinarstvu", rekla je Mihajlović koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Ona je, govoreći o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, navela da postoji jedan deo koji bi trebalo da zakon učini još boljim, a to je ukidanje naplate doprinosa za građevinsko zemljište za skladišta i za proizvodne kapacitete.
"Hoćemo da pomognemo da se otvaraju skladišta i proizvodni kapaciteti. Lokalne samouprave neće više moći same da određuju koliko će kome naplatiti, jer neki investitor želi da otvori pogon, ili da ima halu ili skladište u Srbiji, a često se desi da lokalne samouprave za to odrede visoke cene", rekla je Mihajlović.
Ona se, u izjavi novinarima uoči otvaranja dečjeg festivala "Medela čarolija" u Dvorani Doma sindikata, osvrnula i na Žeželjev most u Novom sadu. Kako je podsetila, do kraja godine mora da počne ponovo rad na tom mostu, "jer je sve stajalo godinu dana bez radnika".
"Od pre nekoliko dana 120 radnika je na gradilištu, a od januara će ih biti 250. Sve što je trebalo da se plati a da su obaveze pokrajine je završeno. Biće završen za godinu i po dana. Moj zadatak je da kontrolišemo radove i to ćemo i raditi. Na svakih 15 dana će neko iz ministarstva kontrolisati radove", poručila je Mihajlović.