Vesti
Društvo i ekonomija
U Azotari se spremaju, krenuće proizvodnja
05.01.2015. 20:00
Izvor: Mondo
U Azotari se spremaju, krenuće proizvodnja
U pančevačkoj Azotari u toku su pripreme za start pogona amonijaka i ostalih postrojenja kako bi se pokrenula proizvodnja posle problema u snabdevanju gasom.
Generalni direktor te fabrike Goran Pejčić je dodao da se očekuje da u narednih pet do šest dana počne proizvodnja i u svim ostalim postrojenjima.
"Zahvaljujem se Vladi Srbije koja je shvatajući značaj Azotare za učinila sve da nam se obezbedi gas. Bez pomoći Vlade i Srbijagasa teško da bismo u situaciji nedostatka gasa uopšte mogli da startujemo, jer smo veliki potošač gasa", rekao je Pejčić.
On je rekao da aranžman s Vladom podrazumeva kontinuirano snabdevanje Azotare gasom tokom čitave ove godine, ali i nakon toga.
Direktor pančevačke fabrike nije želeo da iznese detalje dogovora na osnovu kog je pokrenuta proizvodnja mineralnih đubriva.
Azotara će dobijati gas iz skladišta u Banatskom Dvoru dok Vlada ne sklopi novi "toling" aranžman za isporuku jeftinog gasa što se očekuje sredinom februara, naveli su izvori Bete u tom preduzeću pozivajući se na neke članove svog Nadzornog odbora.
Taj aranžman bi trebalo da obezbedi cenu od najviše 330 dolara za 1.000 kubnih metara gasa što obezbeđuje profitabilan rad fabrike, dodali su isti izvori.
Nakon toga će Azotara morati da vrati sve utrošene količine gasa u skladište u Banatskom Dvoru.
Nakon letošnjeg remonta proizvodnja u Azotari je počela sredinom oktobra, ali je ubrzo zaustavljena, jer je Rusija smanjila isporuke gasa Srbiji zbog duga iz prethodnih godina.
Fabrika gas koristi kao sirovinu za azotna đubriva, a dnevno troši oko 1,2 miliona kubnih metara.