Vesti
Društvo i ekonomija
Građevinci brinu zbog tuđih kredita u švajcarcima
26.01.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Građevinci brinu zbog tuđih kredita u švajcarcima
Građevinska komora Srbije (GKS) zatražila je danas od nadležnih institucija da se stambeni krediti u švajcarskim francima pretvore u dinarske i upozorila da bi u suprotnom moglo da bude aktivirano puno hipoteka, zbog nemogućnosti njihove
"Ako se te hipoteke aktiviraju, domaća građevinska operativa koja je u 2014. zabeležila pad od skoro 40 odsto u odnosu na 2013. godinu doći će u situaciju da neće imati za koga da gradi stanove", upozorio je potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić.
On je kazao za Tanjuga da bi zbog te situacije izazvane kretanjem kursa švajcarskog franka, ali i kursa evra i dolara, najbolje rešenje bilo da se sve konvertuje u dinare, kao što su neke zemlje uradile pretvarajući kredite izražene u stranim valutama u svoje domaće.
"Trebalo bi odrediti dinarsku kamatu koja će biti prihvatljiva građanima. Imamo na desetine hiljada ljudi koji su uzeli kredite u švajcarskim francima, pa će uskoro veliki broj njih doći u situaciju da neće moći da ih servisira, a banke i država će za dobar deo tih stanova aktivirati hipoteke i posle neće znati šta će sa njima", istako je Rodić.
On smatra da bi zatim te kredite izražene u dinarima trebalo uskladiti sa kretanjem inflacije, a sve to da bi građani mogli da ih uredno izmiruju.
Narodna banka Srbije (NBS) nije za ishitrena i brza rešenja kada je reč o otplati kredita građana zaduženih u švajcarskim francima, izjavila je ranije danas guvernerka Jorgovanka Tabaković.
Ona je najavila da će predstavnici NBS-a i banaka o tome razgovarati na sastanku naredne sedmice.