Vesti
Društvo i ekonomija
Objavljen spisak 188 preduzeća koja idu u stečaj
02.02.2015. 20:00
Izvor: Blic
Objavljen spisak 188 preduzeća koja idu u stečaj
Agencija za privatizaciju objavila je danas spisak 188 preduzeća koja idu u stečaj jer za njih nije bilo zainteresovnih kupaca.
Na tom spisku su delovi velikih sistema EI Niš, Zorka Šabac, Goša iz
Smederevske Palanke, Zastava iz Kragujevca, Ineks iz Beograda, Ivo Lola Ribar iz Beograda, MIN iz Niša, Janko Lisjak iz Beograda, IHP Prahovo, Fabrika ulja iz Krusevca, "21. maj" iz Beograda, Prvi maj iz Pirota, Voćarske plantaže PKB Boleč.
U stečaj idu i Šik Kopaonik iz Kuršumlije, Splendid iz Beograda, Aviogeneks iz Beograda, Jugoturs iz Beograda, Progres iz Beograda, Petar Drapšin iz Novog Sada, Želturist iz Beograda, Autosaobraćaj iz Kragujevca i veliki broj veterinarskih stanica.
Vlada Srbije usvojila je 31. januara Akcioni plan kojim će se pokretanjem stečaja okončati postupak privatizacije 188 preduzeća u kojima nema proizvodnje, niti za njih ima zainteresovanih investitora, ili je u njima poslovanje neodrživo.
U 76 od tih preduzeća nema zaposlenih radnika, a u 50 ima manje od pet zaposlenih. U svim preduzećima, gde je ukupno oko 5.000 radnika, biće sprovedeni socijalni programi.
Socijalni programi treba da budu sprovedeni u narednih 60 dana, a otpremnine su 200 evra po godini staža kod poslednjeg poslodavca, odnosno maksimalno 8.000 evra.