Vesti
Društvo i ekonomija
Nikolić:Osećam se kao stečajni upravnik Kragujevca
04.02.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Nikolić:Osećam se kao stečajni upravnik Kragujevca
Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić izjavio je, uoči prvih 100 dana vlasti, da se više oseća kao stečajni upravnik, nego kao gradonačelnik.
"Više se osećam kao stečajni upravnik, nego kao gradonačelnik, jer za tri meseca koliko smo na vlasti, došli smo do podataka koje nismo imali dok smo bili opozicija, a brojke koje vidimo mnogo su gore nego što smo i pretpostavljali", rekao je Nikolić u intervjuu za sutrašnji broj nedeljnika "Kragujevačke", navedeno je na sajtu gradske uprave.
Nikolić je rekao i da i 5. februara, kada se navršava prvih 100 dana vlasti, "ne podvlači crtu" jer, kako je naveo, "mi svoj posao nismo tako ni tempirali". On je izrazio očekivanje da će dugovanja grada u 2015. godini biti ozbiljno smanjena jer je Kragujevac, kako je naveo,dobio odgovornu i domaćinsku vlast.
Podsetivši da je nova vlast definisala tri faze u rešavanju problema, Nikolić je rekao da prva podrazumeva sanaciju najtežih, a to su blokade računa i nagomilanih obaveza prema bankama.
"U tom trenutku plate su indirektnim korisnicima kasnile dva i po meseca a direktnim mesec i po dana. Zahvaljujući sredstvima Vlade Srbije i njihovom usmeravanju prema prioritetima uspeli smo da deblokiramo račun i izmirimo obaveze prema poslovnim bankama do 31. decembra, a već u januaru izmirili sve zaostale plate kod indirektnih i direktnih korisnika", rekao je Nikolić.
Prema njegovim rečima, druga faza je refinansiranje svih dugogoričnih kredita koje grad ima, što će, kako je rekao, omogućiti da se uđe u treću fazu a to je konsolidacija kompletnog javnog sektora.
"Ona obuhvata izjednačavanje zarada u kompletnom javnom sektoru i sprovođenje socijalnog programa za višak zaposlenih, kao i optimizaciju procesa rada u javnim, javno-komunalnim preduzećima i gradskoj upravi", naveo je gradonačelnik za kragujevački nedeljnik.