Vesti
Društvo i ekonomija
Nastavak razgovora sa Kinezima
09.02.2015. 20:00
Izvor: Akter
Nastavak razgovora sa Kinezima
Niko nije odustao od koncesije za izgradnju dela autoputa na Koridoru 11 i uskoro će se nastaviti pregovori s kineskim kompanijama
"Ove kompanije su predale pisma o modofikaciji problema koje oni vide. Oni najviše problema vide u frekvenciji saobraćaja i traže odredjene dodatne garancije", kazala je ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
Ona je rekla da će Vlada zauzeti stav o platformi tih razgovora.
"Daleko od toga da ćemo čekati mesece ili godinu, niti ćemo raspisivati nove javne pozive. Izveštaj o tim razgovorima ćemo imati već u naredne dve-tri nedelje, pa ćemo videti dokle smo stigli", kazala je Mihajlović.
Rok za dostavljanje ponuda na tender istekao je 5. februara, a po današnjim Večernjim novostima, kineske kompanije su umesto ponuda dostavile pismo u kojem obaveštavaju vlasti Srbije da uslovi tendera nisu prihvatljivi.
Za učešće na tenderu kvalifikovale su kineske kompanije CRBC (Ćina Road and Bridge Corporation - CRBC) i "Šandong haj-spid grup" (Shandong Hi-Speed Group).
Predmet koncesije bili su izgradnja i održavanje dela deonice autoputa kod Beograda, dužine 17,6 kilometara od Surčina do Obrenovca i deonice od 30,9 kilometara izmedju Preljine i Požege, kao i upravljanje, održavanje i korišćenje deonica od Obrenovca do Preljine, dužine 103 kilometra.
Autoput Beograd-Požega, deo je saobraćajnice koja bi trebalo da poveže Srbiju sa Crnom Gorom (Beograd-južni Jadran) i Rumunijom (do Temišvara).
Kineska grupa "Šandong haj spid" već gradi dve deonice autoputa na Koridoru 11, od Obrenovca do Uba, i od Lajkovca do Ljiga, ukupne dužine 50 kilometara, što se finansira kreditom kineske Eksim banke od 334 miliona dolara.
Polovinom decembra 2014. završena je deonica od 12,5 kilometara izmedju Uba i Lajkovca koju su gradile domaće firme Planum i Putevi Užice od 2010. godine. Izgradnja jednog kilometara prosečno je koštala šest miliona evra, a novac je obezbedjen iz budžeta Srbije.
Kompanija Azvirt iz Azerbejdžana na Koridoru 11 gradi deonice od Ljiga do Preljine, dugu 40 kilometara. Radovi se finasiraju iz azerbejdžanskog kredita od 308 miliona evra, a plan je da se završe do 25. avgusta ove godine.