Vesti
Društvo i ekonomija
Sertić: Direktori manipulišu da izbegnu stečaj
10.02.2015. 20:00
Izvor: Blic
Sertić: Direktori manipulišu da izbegnu stečaj
Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da mnogi od direktora iz 188 firmi koje će otići u stečaj manipulišu radnicima time što govore da su iznenađeni što su na ovom spisku, a zapravo imaju desetine miliona evra dugovanja.
Sertić je, na skupu "Beogradski dijalozi", ukazao da svi traže da im država pomogne, kao što je to do sada radila, naglasivši da je to "svest koja mora da se menja".
"Država više neće finansijski podržavati preduzeća koja ne mogu da funkcionišu", naveo je.
Stečaj za 188 preduzeća je, prema njegovim rečima, politička odluka zasnovana na ekonomskoj logici.
"Ne možete da radite na mašini staroj 50 godina, a to je naša realnost", rekao je Sertić i dodao da Srbiji baš zbog toga trebaju nove investicije "kako bismo imali ekonomiju koja može da finansira državu".
Prema njegovim rečima, preduzeća treba da postoje da bi zarađivala pare, i fokus mora da bude na privredi koja radi. U tom smislu je podsetio da je država aktivirala Fond za razvoj kako bi privreda dobijala kredite. Na jednoj od sednica Upravnog odbora Fonda za razvoj, kako je rekao, odobreno je 67 kredita za firme.

PAD RUBLJE SKORO ZAUSTAVIO IZVOZ U RUSIJU
Sertić je takođe rekao da je pad ruske rublje gotovo zaustavio srpski izvoz u Rusiju, posle prošlogodišnjeg porasta.
"Zbog pada vrednosti rublje mi sad imamo gotovo zaustavljen izvoz. I pitanje je kako će nam ova godina proteći", rekao je on, objasnjavajući kako na ekonomiju male zemlje kao što je Srbija mogu da utiču geopoliticki događaji.
Sertić je napomenuo da su geoplitička dešavanja u prošloj godini uticali na porast izvoz poljoprivrednih dobra u Rusiju na 307 miliona dolara sa 186 miliona koliko je bio u 2013.
"Mi ne možemo da reagujemo. Imamo svega oko 1.500 sposobnih preduzeća za izvoz", rekao je Sertić, ocenjujući da država mora da pomogne ta preduzeća u izvozu kako bi mogla da brzo reaguju na geopolitička dešavanja u svetu na ekonomskom planu.
On je istakao da prvi put Srbija ima ozbiljan okvir za reforme i podsetio da poslednjih 30 do 35 godina nije postojala ekonomska politika koja bi opredelila u kom pravcu se zemlja kreće.

KOSTIĆ O PRIVATIZACIJI
Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić pohvalio je nameru Vlade Srbije da se "uhvati u koštac sa gorućim problemima". Govoreći o privatizaciji, Kostić, koji jer predsednik Srpskog poslovnog kluba "Privrednik", je rekao je da je i sam kupio 14 firmi koje su bile u lošem stanju i da je na početku pokušao sa sindikatima previše popustljiv dijalog, a onda je shvatio da od toga nema ništa i da je oštriji pristup mnogo bolji - da im se odmah kaže šta ih čeka i kakva je situacija.
"Ova garnitura to tako i radi. Oni odmah kažu ,ovo je ovako", ,ovo hoćemo, a ovo nećemo da prihvatimo", istakao je Kostić, dodajući da jer sadašnjoj vlasti ostavljen vruć krompir da rešava sudbinu preduzeća u restrukturiranju.
Srbija, prema njegovim rečima, ima mnogo neaktiviranih resursa za koje pod hitno treba da se odluči da li će ih zadržati u svom vlasništvu ili prodati. Kostić je rekao da u "neaktivirane resurse" spadaju i poljoprivredno i građevinsko zemljište, ali i Železnice Srbije.