Vesti
Društvo i ekonomija
Železara nastavlja rad ako je ne kupi Esmark
12.02.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Železara nastavlja rad ako je ne kupi Esmark
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u naredna dva dana biti poznato da li će američki Esmark biti većinski vlasnik Železare Smederevo
Ako to ne bude dogovoreno Železara će nastaviti proizvodnju.
"Daćemo sve od sebe da postignemo dogovor s Esmarkom", kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi i podsetio da će danas u Pitsburgu u SAD ministar finanija Dušan Vujović početi završne pregovore s Esmarkom.
On je kazao da će, u slučaju da Esmark odustane od kupovine Železare, to preduzeće, koje je u državnom vlasništvu, nastaviti da radi.
"Napravićemo menadžment u Železari gde će biti angažovani ljudi koji su najbolji za kupovinu sirovina i prodaju čelika, kako bi proizvodnja bila nastavljena u punom obimu", rekao je Vučić.
On je dodao da će biti zaštićeni zaposleni u Železari i da neće biti dodatnih ulaganja države u to preduzeće, jer je "država dala sve što je mogla".
Pregovori Vlade Srbije s rukovodstvom Esmarka počeli su 27. januara jer je ta kompanija jedina dala ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare, na tenderu koji je otvoren 9. januara.
Sa Esmarkom se pregovara o 30 elemenata važnih za ugovor i odnose se na obaveza obe strane i garancije za nastavak proizvodnje i zaposlenost u Železaru.
Vlada Srbije će, u slučaju uspešnih pregovora s Esmarkom, biti vlasnik preostalog kapitala u tom preduzeću koje je februara 2012. kupila za jedan dolara od američkog Ju-Es stila (U.S. Steel) koji se povukao zbog gubitaka.
Po uslovima tendera, državni poverioci će otpisati dug Železari sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine.
Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.
Esmark je porodična kompanija, osnovana 2003. godine i jedna je od vodećih u SAD u proizvodnji i prodaji ravno-valjanog čelika i čeličnih ploča. Njen osnivač, izvršni direktor i predsednik je Džejms Bušar.