Vesti
Društvo i ekonomija
UPOZORENJE: Porast vodostaja na 10 reka!
12.03.2015. 20:00
Izvor: Mondo
UPOZORENJE: Porast vodostaja na 10 reka!
Na desetak reka u Srbiji vodostaji će od danas do 14. marta biti iznad upozoravajućih nivoa, saopštio je Republički hidrometeorloški zavod.
Tu su reke Kolubara, Ljig, Tamnava, Ub, Jadat, Jasenica, Kubrsnica, Crnica, Lepenica, Lugomir i Resava, naveo je RHMZ u upozorenju na svom sajtu.
I na gornjem toku Zapadne i Južne Morave sa pritokama vodostaji će se od danas do 14. marta kretati iznad upozoravajućih nivoa.
Na Mlavi, Peku i Timoku vodostaji kom petka i subote, odnosno 13. i 14. marta prevazići upozoravajuće nivoe, dodao je RHMZ.
Zbog otapanja snega i kiše koja je padala više od 10 sati na području Lučana došlo je do porasta vodostaja na Bjelici za 50 centimetara, a na Zapadnoj Moravi od jednog metra.
Ti nivoi se polako približavaju upozoravajućim, pa su obaveštene sve nadležne službe i stanje se prati ne samo na ovim rekama, nego i na svim vodotokovima u okrugu, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga, Dragiša Broćić.
"Za sada postoji mogućnost plavljenja samo poljoprivrednog zemljišta, ali ne i objekata, a dalja situacija zavisiće od novih padavina i brzine otapanja snega", izjavio je Broćić za Tanjug.
Prema njegovim rečima, u Čačku nije bilo većih problema, a najozbiljnije stanje u Moravičkom okrugu je na području Dragačeva.
Vodostaj Bjelice u Guči je već pet sati na istom nivou, što znači da je talas krenuo ka branama na Zapadnoj Moravi, kaže načelnik i dodaje da su Srbijavode u kontaktu sa tamošnjim osobljem, jer zajednički upravljaju hidroelektranama.

IZLILA SE DIČINA KOD GORNJEG MILANOVCA
Na području sela Brđani između Gornjeg Milanovča i Čačka jutros se izlila reka Dičina i poplavila poljoprivredno zemljište i jedno domaćinstvo, rečeno je na današnjoj sednici Opštinskog veća.
Kako je izjavio odbornik u Skupštini Opštine u Gornjem Milanovcu Branislav Brković, reka je poplavila nekoliko hektara njiva pod pšenicom i jedno domaćinstvo.
Brković je rekao da je u majskim poplavama 2014. godine oštećen most na toj reci preko koga je saobraćaj zabranjen, a da niko ništa ne preduzima da se to sanira što meštanima sada stvara dodatne probleme jer ne mogu da intervenišu u aktuelnoj poplavi.
"Oko 1.000 meštana sa obe strane reke iz sela u opštinama Gornji Milanovac i Čačak moraju da koriste obilazne puteve i trpe velike troškove jer prelaze oko 20 kilometara umesto nekoliko stotina metara", rekao je Brković.