Vesti
Društvo i ekonomija
Bez ruskog gasa ozbiljni problemi za Srbiju
27.03.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Bez ruskog gasa ozbiljni problemi za Srbiju
Srbija će imati ozbiljnih problema u snabdevanju gasom ako prestane isporuka prirodnog gasa iz Rusije preko Ukrajine, jer nema alternative za snbadevanje, izjavio je danas generalni direktor Srbijagasa, Dušan Bajatović.
Bajatović je na Forumu o energetskim perspektivama regiona rekao u Beogradu da će problema u tom slučaju imati i Bugarska, Mađarska i druge zemlje jugoistoka Evrope.
On je naglasio i da nijedna od gasnih interkonekcija, ako ne bude potpomognuta isporukama ruskog gasa ili izgradnjom ozbiljnih kapaciteta za tečni naftni gas (LNG), ne omogućava stabilno snabdevanje Jugoistočne Evrope do 2025. godine.
Kako je rekao, Srbija nema sredstava da sama gradi gasovode, a "ako neko od nas traži da imamo različite načine snabdevanja gasom i ja kažem da srpska privreda nema para da to finansira, ne razumem zašto nam neko zabranjuje projekte", naveo je Bajatović.
On je istakao da će Evropa u naredne dve decenije biti visoko zavisnaod ruskog gasa.
Na Forumu je rečeno da bi Srbija mogla da se snabdeva gasom prekogasovoda "Turski tok" koji je tek u fazi razvoja.
Taj gasovod bi doveo ruski gas ispod Crnog mora do Turske, a kopnom dotursko-grčke granice, a zatim bi mogao da se nastavi preko Grčke,Makedonije i Srbije.
Rusija je ranije najavila da će posle 2019. godine prestati da isporučuje gas preko teritorije Ukrajine.