Vesti
Društvo i ekonomija
Do sada 33 nevalidnih sertifikata
30.04.2015. 20:00
Izvor: Akter
Do sada 33 nevalidnih sertifikata
Uprava za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije saopštila je danas da je u svakodnevnom kontaktu sa Ruskom službom za veterinarski i fitosanitarni nadzor
U saopštenju se podseća da su dve institucije u svakodnevnom kontaktu radi provere validnosti fitosanitarnih sertifikata, zbog sve učestalije situacije da se sertifikati zemalja koje imaju pristup ruskom tržištu falsifikuju.
Kako su preneli mediji, Ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor objavila je danas da će ograničiti uvoz jabuka iz Srbije zbog falsifikovanja srpskih fitosanitarnih sertifikata u Evropi.
Iz Ministarstva podsećaju da srpska strana rusikim kolegama dnevno dostavlja obaveštenja o izdatim fitosertifikatima u Srbiji kao najavu pošiljki, i dodatno odgovara na svaki upit ruske strane radi provere validnosti sumnjivih fitosanitarnih sertifikata dospelih na granične prelaze Ruske Federacije.
Ministarstvo poljoprivrede je navelo da je zajedničkim delovanjem dve službe, od septembra 2014. godine do sada, utvrđeno ukupno 33 nevalidnih sertifikata za razne poljoprivredne proizvode koji nisu izdati od strane Nacionalne organizacije za zaštitu bilja Srbije.