Vesti
Društvo i ekonomija
Kostolcu dozvola za lučku delatnost
04.05.2015. 20:00
Izvor: Akter
Kostolcu dozvola za lučku delatnost
Agencija za upravljanje lukama dala saglasnost na plan i program za obavljanje lučke delatnosti na pristaništu za sopstvene potrebe u Kostolcu
Pristanište "Kostolac", deo Termoelektrane-kopova (TE-KO) Kostolac, dobilo je od Agencije za upravljanje lukama prvu licencu u Srbiji za obavljanje lučke delatnosti, saopštila je danas Elektroprivreda Srbije (EPS) u čijem sastavu posluje to privredno društvo.
Prva licenca za obavljanje posla lučkog operatera u Srbiji, koju je po Zakonu o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama prvi put od svog osnivanja izdala Agencija za upravljanje lukama, dodeljena je 30. aprila.
U saopštenju se precizira da je Agencija za upravljanje lukama dala saglasnost na plan i program za obavljanje lučke delatnosti na pristaništu za sopstvene potrebe u Kostolcu, kao i na studiju ekonomske opravdanosti pristaništa za sopstvene potrebe u Kostolcu.
Podseća se da je projekat izgradnje pristaništa "Kostolac" jedan od pet projekata u okviru prve faze paket projekata Termoelektrane Kostolac B, koja se od 2012. godine realizuje iz kredita kineske Eksim banke, na osnovu međudržavnog sporazuma između Kine i Srbije.
U okviru razvoja projekta EPS i TE-KO Kostolac pripremljena je potrebna investiciono-tehnička dokumentacija za izgradnju i pribavljanje dozvola za realizaciju projekta koja je u završnoj fazi, pri čemu je sticanje statusa lučkog operatera jedan od preduslova za završetak dokumentacije i dobijanje građevinske dozvole.
Najavljeno je da uskoro predstoji zaključivanje Ugovora o obavljanju lučke delatnosti između TE-KO Kostolac i Agencije za upravljanje lukama, čime se stiču uslovi za pribavljanje neophodnih dozvola i saglasnosti za gradnju pristaništa "Kostolac".
Planirano je da gradnja pristaništa počne do kraja ove godine.