Vesti
Društvo i ekonomija
Bolje mesto Srbije na listi Svetske banke
07.05.2015. 20:00
Izvor: Akter
Bolje mesto Srbije na listi Svetske banke
Premijer Srbije Aleksandar Vučić očekuje skok Srbije za 30 do 40 mesta na listi Svetske banke o uslovima poslovanja
To se očekuje, kako je rekao premijer, zahvaljujući odgovornom radu Vlade Srbije u poslednjih šest meseci.
On je na konferenciji Rijaliti ček Saveta stranih investitora kazao da će Vlada Srbije nastaviti da primenjuje program s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kao i da će najveći problemi biti oko privatizacije.
"Ide nam teško, ali ćemo se boriti. Prihvatio sam sugestiju MMF-a zato što je suštinski dobra za Srbiju da ne odlažemo stečaj preduzeća koja u poslednjih 10 do 15 godina ispijaju krv srpskoj državi i privredi", kazao je Vučić.
On je dodao da će biti izuzet samo mali broj preduzeća u restrukturiranju koja su do 31. maja zaštićena od poverilaca.
"Mislim da je jutros dogovoreno da će 16 kompanija biti izuzeto i to će biti rešeno uredbama vlade", kazao Vučić, ali nije naveo o kojim preduzećima se radi.
Vučić je rekao i da će se nastaviti sa reformama u državnoj upravi i javnom sektoru u 2015. i 2016. godini.
"Cilj nije to koliko će ljudi biti otpušteno, već koliko ćemo biti efekisni", naveo je premijer.
Govoreći o reformama koje je vlada sprovela, on je podsetio na Zakon o radu, kakav, po njegovoj oceni, nemaju ni neke evropske zemlje.
"O merama fiskalne konsolidacije neću ni da govorim pošto nikada u Srbiji niste imali nijednu vladu koja je bila spremna da to uradi, a teško da će je biti i u budućnosti kada vide koliko je moj primer bio glup u političkom smislu", rekao je Vučić.
On je kazao i da je zahvaljujući merama fiskalne konsolidacije na kraju aprila deficit budžeta bio 19,3 milijarde dinara, umesto planiranih 72,5 milijardi. "Ako se izuzmu kamate, Srbija je imala primarni suficit budžeta od 32 milijarde dinara", kazao je Vučić i objasnio da to znači da je Srbija imala deficit u ovoj godini zbog zaduživanja u prethodnom periodu.
Vučić je kazao da će deficit budžeta u 2015. biti 3,75 odsto bruto domaćeg prozvoda, umesto planiranih 4,75 odsto, a da će u 2016. biti na nivou kriterijuma iz Mastrihta, tri procenta.