Vesti
Društvo i ekonomija
Turski tok će omogućiti energetsku stabilnost
08.05.2015. 20:00
Izvor: Akter
Turski tok će omogućiti energetsku stabilnost
Kabinet predsednika Srbije negirao je danas da je predsednik u intervjuu ruskoj agencii Interfaks kazao da gasovod Turski tok nije moguć preko teritorije Srbije
Navedeno je da je Nkolić zapravo kazao da bi taj projekat mogao da obezbedi energetsku stabilnost države, ali ne i profit kao što bi to mogao Južni tok od koga se odustalo.
"Povodom intervjua koji je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić dao za rusku informativnu agenciju Interfaks, obaveštavamo vas da su naslovi u pojedinim domaćim medijima izdvojili iz konteksta izjavu predsednika Nikolića u vezi sa gasovodom Turski tok. Uvidom u integralnu izjavu jasno je da predsednik nije rekao da tog projekta neće biti, već je rekao da bi taj gasovod mogao da obezbedi našu energetsku stabilnost, ali da bi, umesto profita koji bi Srbija ostvarila realizacijom projekta Južni tok, od Turskog toka imali veće troškove", navodi se u saopštenju predsedničkog kabineta.
Ruska kompanija Gasprom saopštila je juče da novi gasovod Turski tok, koji će snabdevati Tursku ruskim gasom i zameniti obustavljeni projekat Južni tok ka EU, početi da radi od decembra 2016. godine. Prema dosadašnjim najavama, Turski tok bi preko Grčke, Makedonije i Srbije mogao da snabdeva i Mađarsku i Austriju.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otputovao je danas u dvodnevnu posetu Ruskoj Federaciji gde će 9. maja prisustvovati "Paradi pobednika" povodom obeležavanja 70 godina pobede nad fašizmom.