Vesti
Društvo i ekonomija
Na brodovima uglavnom radnici "na crno"
11.05.2015. 20:00
Izvor: Blic
Na brodovima uglavnom radnici "na crno"
Od 16 radno angažovanih osoba koje je tokom vikenda Inspekcija rada zatekla prilikom kontrole objekata rečne plovidbe na Savi, čak 14 je radilo "na crno", saopštilo je danas Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.
Kako je navedeno, Inspektorat za rad, u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, organizovao je nadzore na objektima rečne plovidbe na potezu reke Save, od ušća ka Obrenovcu i nadzori su izvršeni na četiri objekta, od kojih je jedan bio teretni brod, i na svim objektima su zatečene osobe koje nisu bile prijavljene na obavezno socijalno osiguranje.
Zbog utvrđenih prekršaja inspekcija rada je podnela četiri zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, i donela četiri rešenja kojima je poslodavcima naloženo da sa osobama zatečenim na radu "na crno" zaključe ugovore o radu, navodi se u saopštenju.
Inspekcija rada će i u narednom periodu organizovati pojačane nadzore kojima će biti obuhvaćeni poslodavaci koji imaju objekte rečne plovidbe na rekama u Beogradu, kao i na drugim plovnim rekama na teritoriji Republike Srbije, zaključuje se u saopštenju.