Vesti
Društvo i ekonomija
Potpisan aneks za nastavak izgradnje Žeželjevog mosta
19.05.2015. 20:00
Izvor: Blic
Potpisan aneks za nastavak izgradnje Žeželjevog mosta
Predstavnici Železnica Srbije, AP Vojvodina i izvođača radova potpisali su danas aneks ugovora koji predviđa dodatnih tri miliona evra i rok od 17 meseci za završetak izgradnje Žeželjevog mosta preko Dunava u Novom Sadu.
Ugovor su u zgradi Železnica Srbije potpisali generalni direktor srpskih železnica Miroslav Stojčić, predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predstavnik izvodjača radova kompanije "AZVI" Alehandro Serano, u prisustvu potpredsednice Vlade Srbije i ministarke gradjevine Zorane Mihajlović i šefa delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta.
Ukupna vrednost radova na novom Žeželjevom mostu sad iznosi oko 49 miliona evra, a Mihajlović je rekla da su radovi bili obustavljeni zato što Pokrajina nije prihvatala da prebaci novac gradu Novom Sadu koji je namenjen za radove.
Mihajlović je rekla da je Žeželjev most dva puta nastradao, stari most 1999. godine u NATO bombardovanju a drugi put prilikom izgradnje novog mosta, zbog, kako je rekla, nezrele politike.
"Posle dugih pregovora svi smo seli za jedan sto i omogućili nastavak radova na tom mostu, na tom važnom infrastrukturnom projektu", istakla je Mihajlović i podsetila da je rok za izgradnju novog Žeželjevog mosta na Dunavu bio novembar 2013.
Ona je poručila da taj most neće spajati samo Novi Sad sa Petrovaradinom, već i sa celom Srbijom, kao i da je namera vlade i ministarstva da nijedan infrastrukturni projekat ne sme da stoji, a naročito ne zbog politike.
Prema njenim rečima, država zbog nezavršenog Žeželjevog mosta gubi godišnje četiti miliona evra, tako da je od 2011. godine na gubitku oko 16 miliona evra.