Vesti
Društvo i ekonomija
Orbović: Otpuštanje 9000 zaposlenih veliki pritisak na državu
28.05.2015. 20:00
Izvor: Blic
Orbović: Otpuštanje 9000 zaposlenih veliki pritisak na državu
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je danas da će otpuštanje oko 9.000 zaposlenih iz javnog sektora biti veliki pritisak koji država neće moći da izdrži.
"To je veliki broj nezaposlenih, toliko veliki broj penzionera a mali broj onih koji rade, to je preveliko opterećenje u ovom momentu", rekao je Orbović novinarima u pauzi Kongresa SSSS.
Prema njegovom mišljenju, realno je da će doći do otpuštanja ali bi ona trebalo da se događaju tek onda kada se otvore nova radna mesta jer jedino tako će moći da dođe do prelivanja radne snage iz javnog u realni sektor.
Orbović je rekao da zaposleni koji žele da uzmu otpremninu i dobrovoljno odu to treba da učine, ali da će se sindikat boriti da nasilnog otpuštanja ne bude.
Kada je u pitanju najavljena privatizacija preduzeća, Orbović je mišljenja da bi u slučaju većine trebalo primeniti isti princip koji je primenjen u Železari u Smederevu - da se dovede menadžment koji je sposoban da radi i da osposobi ta preduzeća.
Lider SSSS je mišljenja da gašenje tih firmi ne bi doprinelo privrednom razvoju zemlje, i trebalo bi dobro promisliti jer neka od preduzeća realno imaju šansu da profunkcionišu i počnu sa radom.
Potpredsednik SSSS Njegoš Potežica rekao je da smatra da će se, uprkos uvreženom mišljenju, pokazati da zapravo u državnim organima i lokalnim upravama ima mnogo manje viška zaposlenih nego što se misli.
On viškove pre svega locira u javnim preduzećima i javnim ustanovama, ali najavljuje da će sindikat u tom poslu učestovati i da će se to pitanje rešiti na obostrani interes i zadovoljstvo.