Vesti
Društvo i ekonomija
U Srbiji boravi delegacija 30 kineskih privrednika
10.06.2015. 20:00
Izvor: Akter
U Srbiji boravi delegacija 30 kineskih privrednika
Srbija postaje važan regionalni ekonomski igrač, što potvrđuje i dolazak privredne delegacije iz Kine koja će naredna četiri dana boraviti kod nas
On je novinarima u Palati Srbija nakon sastanka članova Vlade Srbije sa 30 privrednika iz Kine koji su zainteresovani za ulaganja u Srbiju kazao da će se u naredna četiri dana sa kineskim privrednicima razgovarati o poljoprivredi, prehrambenoj industriji, građevinarstvu, i ulaganjima u infrastrukturu i energetiku.
"U Poseti su i predstavnici kompanija iz Kine koje su spremne da razgovaraju o naprednim tehnologijama, o mogućnostima otvaranja firmi koje bi iz Srbije snabdevale tehnološkim i tehničkim rešenjima tržište EU i Rusije, ali i sve zemlje u okruženju", kazao je Sertić.
Prema njegovim rečima, veliki broj kineskih privrednika je zainteresovan i za privatizaciju preduzeća u Srbiji, među kojima su Staklara u Pančevu i kompanija Zastava vozila u Kragujevcu, a jedna kineska kompanija je zainteresovana i za Železaru Smederevo.
Ministar pravde Srbije Nikola Selaković kazao je novinarima da su još na samitu Kine koji je krajem prošle godine održan u Beogradu, kineski privrednici pokazali veliku želju za ulaganja u Srbiju i stvaranje jedne vrste mosta preko Srbije prema drugim držvama Evrope.
"Činjenica da 10 članova srpske vlade učestuje na današnjem sastanku, je prvi korak u produbljivanju i ostvarivanju novih koraka saradnje", kazao je Selaković.
Predsednica Upravnog odbora JIHAJ grupe iz Kine Linda Vang ; koja predvodi kinesku privrednu delegaciju koja će naredna četiri dana boraviti u Srbiji kazala je da Kinu i Srbiju tradicionalno karakterišu dobri privredni odnosi.
Ona je naglasila da u Srbiji borave predstavnici kompanija iz različitih oblasti, a koje su veoma uspešne u svom poslu.