Vesti
Društvo i ekonomija
Nastavlja se saga: Pred malinarima novi sastanak
15.06.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Nastavlja se saga: Pred malinarima novi sastanak
Sastanak predstavnika Vlade Srbije i Asocijacije "Malinari Srbije", povodom cene maline, završen je danas bez dogovora, a novi sastanak najavljen je za četvrtak, 18. juna, izjavio je Tanjugu predsednik te asocijacije Dobrivoje Radović.
Pošto su današnjem sastanku u Vladi Srbije prisustvovali samo dva predstavnika hladnjačara za skladištenje voća i povrća, dogovoreno je da naredni sastanak u četvrtak, u 15 sati, bude masovniji, odnosno, uz prisustvo više predstavnika zainteresovanih asocijacija, rekao je Radović.
Sastanku u Vladi Srbije prisustvovala je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković i predstavnici Ministarstva trgovine, kazao je Radović.
Ranije danas, Radović je Tanjugu rekao da je Asocijacija "Malinari Srbije" tražila da otkupna cena malina za ovu godinu bude 2,3 evra, a Poslovno udruženje hladnjacara poslalo je predlog za akontnu cenu od 109,50 dinara po kilogramu, što je za malinare neprihvatljivo.
Prema njegovim rečima, predstavnici Asocijacije su izradili projekte, održali tribine u Arilju, Požegi i Ivanjici i poslali predloge Ministarstvu trgovine za osnivanje slobodnog tržišta za to voće u Srbiji.
"Iako smo sve to odradili, do sada nas niko nije pozvao. U okolnim zemljama bio je manji prinos maline i ljudi se javljaju za otkup našeg roda", rekao je Radović.
On je upitao i zašto se zabranjuje stranim kupcima da direktno kupuju malinu.
"Tražimo od države da stane iza toga", preneo je Radović zahtev malinara uz ocenu da su oni prošle godine bili izmanipulisani i da zato zahtevaju da akontna cena po kilogramu malina bude 2,3 evra koliko, kako navodi, "košta i griz".
On je istakao da mnogi izvoznici i prodavci zloupotrebljavaju nisku cenu otkupa maline preprodajući je zatim po visokim cenama.
Prema rečima Radovića, ako ponuda i potražnja na tržištu diktiraju cenu, onda nema razloga da se pred Asocijacijom nalaze tako niski predlozi.