Vesti
Društvo i ekonomija
Poskupljenje struje poboljšava budžet
22.06.2015. 20:00
Izvor: Akter
Poskupljenje struje poboljšava budžet
Vujović je naveo da se akciza uvodi i kako bi se cena energije približila sa onom u regionu i Evropi i kako bi se građani podstakli da štede struju i koriste druge izvore energije
Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da se akciza na struju od 7,5 odsto od 1. avgusta uvodi zbog usklađivanja sa propisima EU, približavanja cenama električne energije u regionu i kako bi se poboljšalo stanje u budžetu.
Obrazlažući Predlog izmena i dopuna Zakona o akcizama, Vujović je rekao da će nakon klasičnog poskupljenja struje i uvođenja akcize na krajnju potrošnju, od ukupno 12 odsto, struja u Srbiji biti za 20 do 25 odsto jeftinija nego u drugim zemljama regiona.
Dodao je da je predstojeće poskupljenje struje u skladu sa sporazumom Srbije s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).
On je istakao da akcizom na struju Vlada uvodi jedan od stalnih izvora prihoda u budžetu, koji će omogućiti da u narednim godinama ostvari trajne ciljeve svoje politike, a to je "vraćanje svih dohodaka koji se plaćaju iz budžeta, znači i plata i penzija, na nivo trenda".
"Glavni rezultat ove mere će biti povećanje prihoda cu budžetu, što će popraviti strukturnu stranu. Za ovu žrtvu koju podnose kroz strukturno prilagođavanje, građani će dobiti nagradu. Uvodimo jedan od stalnih izvora prihoda, da ostvarimo cilj koji je vraćanje svih obaveza koje se plaćaju iz budžeta, plata i penzija, na period pre umanjena", rekao je Vujović.
Kako je istakao Vujović, drugi razlog za uvođenje akcize na struju je postepena harmonizacija sa akciznom politikom EU. On je rekao da je u direktivi EU propisan čitav niz proizvoda na koje se uvodi akciza i da Srbija prvi put uvodi akcizu na električnu energiju kao deo harmonizacije sa ovom direktivom.
Vujović je naveo da se akciza uvodi i kako bi se cena energije približila sa onom u regionu i Evropi i kako bi se građani podstakli da štede struju i koriste druge izvore energije, ali je istakao da će cena struje u Srbiji i dalje biti niža nego u drugim zemljama Evrope.
"I posle predloženog povećanja akciza, Srbija bi i dalje ostala ispod i po ukupnoj ceni električne energije i po poreksim oprterećenjima, za 25 odsto najmanje", rekao je on.
Objasnio da će nakon povećanja cene struje za 12 odsto, u kojoj akciza učestvuje 7,5 odsto, prosečan mesečni računa za struu od 2.000 dinara "biti veći samo 325 dinara". To je vrednost jedne kutije cigareta, dodao je Vujović.
Poslanik opozicione Demokratske stranke (DS) Ivan Jovanović zatražio je da se povuku predložene izmene zakona, jer ono što piše u njima nije u skladu sa obrazloženjem Vlade Srbije i istakao da izmene nisu u skladu sa direktivama EU.
On je kazao da nema u svim zemljama EU akciza na struju i napomenuo da su plate, u onim zemljama EU u kojima one i postoje, znatno veće od onih koje imaju građani Srbije.
Jovanović je kazao da niko ne govori ko je doprineo najviše tome da deficit u budžetu bude takav kakav je, podsećajući da je prvo PDV povećan, zatim porez na imovinu i razne takse.
"Na taj način punjenje budžeta povećano drastično, a država je sa druge strane nikako ili vrlo malo štedela", rekao je Jovanović.
On je upitao da li se iko zapitao kako će građani sa smanjenim platama i penzijama da plate nove račune za struju.
Uz akcizu na struju, izmenama Zakona o akcizama uvodi se i akciza na tečnost za električne cigarete i na takozvani nesagorivi ili bezdimni duvan, za koji je Vujović rekao da ga još nema na tržištu Srbije, ali je uvođenje akcize potrebno kao bi se omogućio uvoz tog proizvoda.
Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da će Međunarodni monetarni fond (MMF) prvu reviziju aranžmana iz predostrožnosti odobriti 26. juna "bez diskusije".
"U petak smo saznali da su svi rezultati koje smo preduzeli prihvaćeni i da će izveštaj o realizaciji programa koji Fond podržava biti prihvaćen bez diskusije 26. juna", rekao je on na plenarnoj sednici Skupštine Srbije.
Vujović je dodao da je u tom trogodišnjem programu niz teških mera koje bi Vlada Srbije trebalo da sprovede.
Dogovor o prvoj reviziji aranžmana postignut je u maju, uz uslove da se poveća cena struje i privatizuju preduzeća u restrukturiranju, uz produžetak zaštite manjeg broja preduzeća od poverilaca.
Kada Odbor direktora MMF-a odobri postignuti dogovor, Srbiji će biti na raspolaganju 146 miliona evra od ukupno 1,2 milijarde evra pozajmice predviđene aranžmanom. Po najavama iz Vlade, Srbija nema nameru da povlači taj novac.