Vesti
Društvo i ekonomija
Otkrili more pod Novim Pazarom?!
24.06.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Otkrili more pod Novim Pazarom?!
Veliki bazen termalnih voda, površine skoro kao čitava opština, nalazi se ispod Novog Pazara, utvrdili stručnjaci.
Istraživanje Rudarsko-geološkog fakulteta pokazalo da je ovo opština sa najvećim geotermalnim potencijalom u Srbiji.
“Vi ste pronašli naftu, a mi toplu vodu”, pohvalio se, piše “Politika” gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović svom gostu, ambasadoru Kuvajta u Srbiji Jusufu Abdulsamadu, koji je u ovom gradu boravio baš kada je upriličena prezentacija upravo završene studije pod nazivom „Geotermalni i hidrogeološki potencijali Novog Pazara”.
Studiju je radila sedmočlana ekipa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu sa profesorom dr Dejanom Milenićem na čelu.
“Izgleda da će voda biti skuplja od nafte”, kazao je profesor Milenić, predstavljajući studiju pred brojnom publikom u kojoj su bili i gradonačelnik Mahmutović i ambasador Kuvajta.
“Novi Pazar je opština sa najvećim geotermalnim potencijalom u Srbiji. To praktično znači da ovde ležimo na vulkanima”, kazao je Milenić.
Milenić objašnjava kako su se milionima godina stene taložile, a vulkani ih bušili, dok nisu stvorili sadašnji reljef i napravili skoro neiscrpne rezervoare tople vode. Jedan takav veliki bazen, površine skoro kao čitava opština, nalazi se ispod Novog Pazara.
U Novopazarskoj banji izvore voda temperature 54 Celzijusa i, na osnovu hemijskih analiza njenog sastava, procenjuje se da dolazi sa dubine od 2.000 metara. Na toj dubini ona ima temperaturu od čak 114 stepeni. Voda u Rajčinovića banji, s druge strane Novog Pazara, prema Goliji, dolazi iz nešto hladnijeg rezervoara, od „svega” 100 stepeni i sa dubine od 1.500 metara. Procenjuje se da bi se do tople vode moglo doći i u naselju Mur.
Milenić podseća da je Rudarsko-geološki fakultet od 1987. do 1990. godine vršio geotermalna istraživanja u Novopazarskoj banji. Stiglo se do dubine od 1.507 metara. Posle je nestalo novca. Zapečaćena bušotina još stoji i mogla bi da se iskoristi za nastavak istraživanja. Od njenog dna do rezervoara vrele vode je još 500–600 metara.
Da li će, umesto toplane na ugalj i mazut, Novi Pazar moći da se greje vodom iz geotermalnih izvora? Ili da se koristi za proizvodnju struje? Dr Dejan Milenić tvrdi da je to moguće. A gradonačelnik veruje da će ovo bogatstvo moći da privuče bogate investitore, jer je put do tople vode skup.
“Najtopliji i najizdašniji izvor je u Novopazarskoj banji, gde se nalaze vojni objekti koje vojska više ne koristi. Zatražićemo od Ministarstva odbrane da nam to zemljište od 58 hektara vrati i ponudićemo ga inostranim investitorima”, kaže Mahmutović, uz napomenu da bi to mogli da budu investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Profesor Milenić dodaje da bogatstvo Novog Pazara nije samo topla, već i hladna pijaća voda. Ona koju grad koristi sa izvora Raške prolazi kroz krečnjačke stene na Pešterskoj visoravni i izuzetnog je kvaliteta. I voda u lokalnim naseljima je kvalitetna, što predstavlja mogućnost da se razmišlja o flaširanoj pijaćoj vodi kao razvojnoj šansi.
“Za razliku od Beograda na vodi, Novi Pazar je na toploj vodi i to je naša šansa”, kaže Mahmutović, podsetivši na legendu da je Tepe, brdo iznad grada, puno vode koja bi potopila ceo grad.
“Mi celo brdo prekopasmo, jer tamo gradimo atletski stadion, a vode nema. A voda, i to izuzetno topla, nalazi se ispod grada, ali ne kao opasnost, već kao bogatstvo”, kaže Mahmutović za “Politiku”.