Vesti
Društvo i ekonomija
Srbija spremna za afričko tržište
29.06.2015. 20:00
Izvor: Akter
Srbija spremna za afričko tržište
Pijateljstvo između Srbije i afričkih zemalja garant je da će zajednički poslovni projekti uroditi plodom
Srpske kompanije su spremne za nastup na afričkom tržištu, a decenijsko prijateljstvo, iskovano u najtežim godinama borbe za nezavisnost i slobodu afričkih naroda, garant je da će naši zajednički poslovni projekti uroditi plodom, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom susreta sa predsedavajućom Komisije Afričke Unije Nkosazane Dlamini Zumom.
Nikolić je istakao da je privreda naše zemlje nekada bila značajno zastupljena u Africi, pre svega preko građevinske kooperative.
Danas, kada afričke zemlje pokazuju interes za izgradnjom moderne infrastrukture, kako bi obezbedile nesmetan protok ljudi i robe, ponovo se ukazuje šansa da naša preduzeća pokažu da su apsolutno konkurentna na afričkom tržištu i da opet zauzmu mesto koje im je nekada pripadalo, kazao je Nikolić.
Zuma je istakla da je prijateljstvo koje veže Srbiju i afričke narode izuzetno jako, jer vuče korene iz vremena koja su za Afriku bila odlučujuća i, samim tim, jako teška.
Osnovni cilj kome afričke države teže je obezbeđivanje bolje budućnosti za sve građane, a pogotovo za mlade ljude, kojima treba priuštiti vrhunsko školovanje i dobre poslove, rekla je Zuma.
Da bi se to postiglo, dodala je, potrebna je modernizacija afričke privrede, potrebno je reformisati ekonomiju, sprovesti industrijalizaciju i izgraditi modernu infrastrukturu, pa je zato Africi jako važna podrška koju dobija od tradicionalnih prijatelja kao što je Srbija.
Nikolić je zahvalio svojoj gošći na principijelnom stavu Afričke Unije u vezi očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije, navodi se u saopštenju pres službe predsednika Srbije.