Vesti
Društvo i ekonomija
Kupiće Telekom neka ofšor firma, šta onda?
03.07.2015. 20:00
Izvor: b92
Kupiće Telekom neka ofšor firma, šta onda?
Jedinstveni sindikat Telekoma Srbija poručio je nadležnima da zaustave proces privatizacije srpskog operatera, jer to "nema nikakvu ekonomsku opravdanost".
JSTS je izrazio duboko nezadovoljstvo time što je Agencija za privatizaciju danas objavila javni poziv za prikupljanje neobavezujućih ponuda za učešće u prodaji kapitala Telekoma Srbija, navodeći da se tim postupkom ponižava status i značaj Telekoma kao regionalne kompanije.
"Državni organi zaduženi za ovaj proces evidentno ne vode računa o interisima države i njenoj imovini, kao ni o drugim aspektima kada je u pitanju Telekom Srbija", navodi se u saopštenju sindikata.
Jedinstveni sindikat Telekoma Srbije navodi da se, kao predstavnici zaposlenih ne mogu složiti da potencijalni kupac može biti subjekt koji ima lošije poslovne rezultate od samog Telekoma.
"Kvalifikacioni kupac prema javnom pozivu ne mora da pruža objedinjene telekomunikacione usluge kakve danas pruža Telekom Srbija, već je dovoljno da neka of-šor kompanija sa tradicijom od tri godine bude kvalifikovani kupac stabilnog i snažnog telekomunikacionog operatera sa pozicioniranom regionalnom snagom", piše u saopštenju.
Tome u prilog, kako je navedeno, govore i navodi iz javnog poziva da se od kvalifikovanog ponuđača ne očekuju kontinuirani poslovni rezultati već da je najmanje jedne godine zabeležio poslovne prihode od najmanje pola milijarde evra.
"Telekom Srbija od osnivanja daleke 1997 godine beleži daleko veće prihode od traženih", ističe se u saopštenju.
U javnom pozivu se, dodaju, navodi samo računovodstvena vrednost kapitala, i to upisan novčani kapital od 17,4 milijarde dinara i upisani nenovčani kapital od 82,5 milijardi dinara, koji je osnovni kapital i vredi 900 miliona evra.
Tome je, podvlače, potrebno dodati neprocenljivu vrednost kablovske i distributivne mreže, vrednost osnovnih sredstava, opreme, centrale, bazne stanice, transportnih sistema, objekata i zemljišta, akcijskog kapitala 20 odsto preferencijalnih akcija, akvizicije u preko 10 privrednih društava, tržište telekomunikacija od 1,6 milijardi evra na kome dominira Telekom Srbija sa dve trećine udela, više je nego jasno da kvalifikacioni kupac mora da ima daleko bolje reference od Telekoma Srbije.
"Ukoliko država misli o svojoj imovini, interesima svojih građana ne sme da koristi Telekom Srbija za potkusurivanje", posučuju iz ovog sindikata.
Posebno, kako navode, zabrinjava što u ovoj fazi postupka kvalifikacioni kupci bez ikakvih materijalnih obaveza ulaze u pojedinosti poslovnih rezultata, planova i strategija Telekoma Srbija na način da se ne obavezuju da učestvuju u drugoj fazi i time dođu do poslovnih informacija koje će koristiti kao konkurentna preduzeća na štetu srpskog Telekoma.