Vesti
Društvo i ekonomija
Oni u Srbiji znaju kako se pošteno naplaćuje porez
07.07.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Oni u Srbiji znaju kako se pošteno naplaćuje porez
Švajcarska nagradila pet najuspešnijih opština u istočnoj Srbiji koja je primenila pravi pristup naplati poreza na imovinu – manji porez ali na sve obveznike.
Boljevac je najuspešnija opština u istočnoj Srbiji u naplati poreza na imovinu, izjavio je danas ambasador Švajcarske u Srbiji Žan-Daniel Ruh na uručenju novčanih nagrada predstavnicima pet opština istočne Srbije, koje su imale najveći napredak u toj oblasti.
Opština Negotin je zauzela drugo mesto, Sokobanja treće, a Veliko Gradište i Zaječar su sa istim brojem bodova podelile četvrto i peto mesto.
Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) nagradile je pet prvoplasiranih opština bespovratnim fondom od ukupno milion franaka (830.000 evra), u okviru ; projekta Opštinski ekonomski razvoj u istočnoj Srbiji, koji je sprovela Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. ;
Čekove je predsednicima opština na svečanosti u Beogadu uručio švajcarski ambasador, koji je rekao da ga je taj program (poboljšanja naplate poreza na imovinu) podsetio na svrhu vladavine prava i demokratije, gde građani svojevoljno i sa zadovoljstvom deo svojih prihoda opredeljuju državi, a ona to koristi za opšte dobro građana.
"I ovaj projekat je prava ilustracija ove filozofije. Mislim da smo na pravom putu da stvorimo sistem gde će građani znati da je novac koji daju upotrebljen za opšte dobro", rekao je Ruh, ističući da su sve opštine koje su učestvovale u projektu dvostruko poboljšale naplatu poreza imovinu.
Ambasador je precizirao da će novac koji je pet nagrađenih opština dobilo moći će da upotrebi isključivo u razvojne svrhe, kako bi poboljšale kvalitet usluga koje pružaju svojim građanima.
Aleksander Grunauer iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ rekao je da će iskustva tog projekta moći da se koriste u pravljenju novog zakona o finansiranju lokalnih samouprava. Precizirao je da je devet opština istočne Srbije, koje su učestvovale u višegodišnjem projektu, popisale imovinu koja nije bila u evidenciji i tako poboljšale naplatu poreza na imovinu.
Popisivanje imovine, istakao, je dovodi do toga da svi plaćaju porez, tako da povećanjem baze porez može da se smanjuje a da ipak opštine u budžet dobijaju više novca. ; "Pristup koje su ove opštine imale je pravedniji. Svi plaćaju porez, a tako će dugoročno moći manje da plate, a opštine će ipak imati više sredstava nego što je pre imala", rekao je on i rekao da bi i druge opštine to trebalo da urade, umesto da podižu visinu poreza.
Posebni savetnik ministra privrede Srbije Dušan Korunoski je ocenio da bez čvršće saradnje lokalne samouprave i privrede nema napretka ni jednih ni drugih i istakao da država podržava formiranje opštinskih poslovnih saveta koji bi trebalo to da obezbede.
On je istakao da je u završnoj fazi izrada predloga zakona o ulaganju, koji bi trebalo da da veći podsticaj opštinama da same rade na privlačenju investicija.