Vesti
Društvo i ekonomija
Kontinental ulaže 17 miliona evra u novu fabriku
08.07.2015. 20:00
Izvor: Beta
Kontinental ulaže 17 miliona evra u novu fabriku
Vlada Srbije, Grad Subotica i nemački Kontinental (Continental) potpisali su danas Memorandum o razumevanju za novu investiciju te kompanije u Srbiji od 17 miliona evra i zapošljavanje 500 radnika.
Dokument su u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića potpisali ministar privrede Srbije Željko Sertić, generalni direktor Kontinentala za Srbiju Živko Topalović i gradonačelnik Subotice Jene Maglai.
Nemački Kontinental posluje u Subotici od 2012. godine gde proizvodi delove za rashladne uređaje u automobilima i zapošljava 650 radnika.
Ugovor o novoj investiciji, kako je rekao Sertić, biće potpisan u narednih 30 dana, a fabrika bi trebalo da bude otvorena u drugoj polovini 2016. godine.
Država će tu investiciju podržati sa tri miliona evra, a lokalna samouprava, odnosno Grad Subotica, opremiće 2,5 hektara zemljišta za izgradnju nove fabrike Kontinentala.
Sertić je rekao da je obaveza Kontinentala da u naredne tri godina zaposli novih 500 radnika, a posle toga da u roku od pet godine zapošljava najmanje 1.150 radnika u Srbiji.
Potpredsednik nemačkog Kontinentala, koji je najveći svetski dobavljač autodelova Markus Murk rekao je da je širenje poslovanja te kompanije u Srbiji potvrda da je zadovoljna poslovnim ambijentom u Srbiji i podrškom vlade i lokalne samouprave.
Murk je najavio mogućnost daljih ulaganja Kontinentala u Srbiju, kojoj su, kako je rekao potrebni obrazovani radnici i spremna je da ulaže u njihovu obuku.
Srpski ministar privrede je podsetio da u Srbiji posluje 450 nemačkih kompanija, a neke od njih poput Leonija, Štade, Boša i Simensa, širile su poslovanje u Srbiji.
Komentarišući dolazak nemačkog proizvođača mesa Tenisa, Sertić je rekao da je za dugoročnu i veliku investiciju te kompanije u Srbiji potrebno da se ispune još neki uslovi, kao što je izmena nekih propisa u Srbiji.