Vesti
Društvo i ekonomija
Subotica: Vanredna situacija zbog migranata
09.07.2015. 20:00
Izvor: B92
Subotica: Vanredna situacija zbog migranata
Realno je da se na teritoriji Subotice proglasi vanredna situacija zbog povećanog broja migranata, rekao je gradonačelnik Subotice Jene Maglai.
To će omogućiti povlačenje sredstava i materijalne pomoći kako bi se lokalna samouprava mogli nositi sa ovim izazovom.
Nakon što je juče komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije Miroslav Vasin najavio je da će uputiti predlog da se na teritoriji Subotice i Kanjiže proglasi vanredna situacija zbog velikog priliva migranata, Maglai je rekao da će ta mogućnost biti razmotrena.
Mislim da je realno da i Subotica uđe u taj program u smislu toga idemo ispred događaja. Mislim da bi bilo dobro da obezbedimo određena sredstva za one potrebe koje će sigurno biti nasušne. Ne smemo da zaostajemo u tome”, rekao je Maglai novinarima prilikom današnje posete Bajmoku.
On je ponovio da po pitanju migranata očekuje još više problema u narednom periodu, te da se Subotica sama neće moći da izbori sa tim izazovima, već će biti potrebna pomoć pokrajine u namirnicama, higijenskim paketima i lekovima.
Maglai navodi da će biti potrebna dodatna sredstva i za održavanje komunalne higijene, pošto je povećana potreba za čišćenjem lokaliteta na kojima se migranti okupljaju u većem broju, a na kojima iza sebe ostavljaju smeće.
To se mora održavati da ne bi došlo do eventualnih zaraza”, dodao je on.
Ocenjujući pomoć pokrajine kao značajnu, Maglai je naveo da je potrebna i pomoć republičkih organa.
Samo zajedno ćemo, po meni, moći da izborimo sa tim izazovima koje se najavljuju za budući period u smislu broja migranata koji će doći na teritoriju Grada Subotica i opštine Kanjiža”, rekao je gradonačelnik Subotice.

Pokrajina pomaže
Pokrajinska vlada uputiće opštinama Kanjiža i Subotica, koje se suočavaju sa svakodnevnim prilivom velikog broja migranata, pomoć u sredstvima za higijenu i finansijsku pomoć za sanaciju javnih površina, najavljeno je na sastanku delegacije Pokrajinske vlade s rukovodstvom tih opština.
Na sastanku su učestvovali i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, MUP-a i javnih komunalnih preduzeća iz tih opština.
Potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin izjavio je da se opština Kanjiža, kao i Grad Subotica, suočavaju s velikim problemom koji je trenutno aktuelan i u celoj Srbiji.
"Problem priliva migranata počinje u jednom delu Srbije, a završava se u drugom delu zemlje, i zbog toga je važno da zajedničkim delovanjem na svim nivoima ovaj problem rešavamo", kazao je Vasin i dodao da su na nivou pokrajinske administracije angažovani svi resori značajni za rešavanje problema u Kanjiži i Subotici.
Vasin je još dodao da će kao komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije, sazvati sastanak tog Štaba, kako bi bio upućen predlog da se na teritoriji ovih lokalnih samouprava proglasi vanredna situacija.
Kako je naveo, ovaj predlog će biti upućen kako bi se prentivno moglo delovati na ono što se dešava, ali i što se može dešavati u narednom periodu, te kako bi se pomoć mogla lakše, jednostavnije i organizovanije upućivati. Vasin je još dodao da je važno da se isplanira pomoć i za naredne mesece, pre svega za zimski period, za šta su angažovani resorni sekretarijati.