Vesti
Društvo i ekonomija
Konverzija zemljišta ipak po tržišnoj ceni?
13.07.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Konverzija zemljišta ipak po tržišnoj ceni?
Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu će vratiti domaćinske odnose u oblasti građevine i privući investitore, kaže ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.
Nacrt zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu predviđa rešavanje pitanja koja zaustavljaju razvoj Srbije godinama i njegov cilj je da vrati domaćinske odnose u oblasti građevine i da privuče investitore, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
Mihajlović je u saopštenju navela da Vlada Srbije predlaže novi zakon o konverziji koji je u skladu sa odlukom Ustavnog suda i koji za osnov ima tržišnu cenu, a predviđa umanjenje po samo tri osnova koja se utvrđuju na transparentan način.
Takođe, prava ranijih sopstvenika nisu ugrožena jer je propisano da kada postoji podnet zahtev - ne umanjuje se tržišna cena.
Demokrate pozivaju stručnjake jer znaju šta nisu uradili, a šta je trebalo da urade i zašto su nas investitori zaobilazili, kao što znaju i da upravo dobro uređen Zakon o
konverziji dovodi investitore, navela je Mihajlović odgovarajući na primedbe koje je uputila Demokratska stranka.
Nekadašnji ministar građevine a sada ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u vladi u senci Demokratske stranke Dragoslav Šumarac rekao je danas da je Nacrt zakona neprimenjiv na način koji je predvidela Vlada.
"Zakon će smanjiti prilive u budžete gradova i opština i smanjiće priliv u Fond za restituciju pošto je određeno zemljište i predmet Zakona o restituciji. To znači da će se od svih poreskih obveznika uzimati sredstva za restituciju, za popravku ulica, izgradnju vrtića, a konverzija će ostati nezavršen posao", naveo je Šumarac, a saopšteno iz DS-a.
On je dodao da ne postoji rok da podnošenje zahteva za konverziju kao i da je novim zakonom predviđeno da se može sklopiti i ugovor o zakupu zemljišta koji je predmet konverzije, čime se, kako je ocenio Srbija vraća u 2009. godinu.