Vesti
Društvo i ekonomija
Početak radova na pruzi ka Budimpešti do kraja godine
14.07.2015. 20:00
Izvor: Beta
Početak radova na pruzi ka Budimpešti do kraja godine
Projekat modernizacije pruge Beograd-Budimpešta razvija se predviđenom dinamikom i stručnjaci iz Srbije i Kine usaglašavaju stavove kako bi se došlo da zajedničkog dokumenta koji bi omogućio početak radova do kraja 2015, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.
Kako se navodi u saopštenju, ta ocena je izneta i na sastanku potpredsednice Vlade Srbije i ministarske građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović sa zamenikom predsednika kineske državne komisije za razvoj i reforme Vangom Šijataom.
"Želimo da počnemo na vreme. Ovo je značajan projekat za Srbiju, svi želimo da modernizujemo ovu prugu koja će biti značajan evropski transportni pravac za protok robe i putnika“, rekla je Mihajlovićeva na pripremnom sastanku sa kineskom stranom uoči trilateralnog sastanka Srbije, Mađarske i Kine koji će biti održan u četvrtak u Budimpešti.
Mihajlovićeva je rekla da je veoma važno da se ispune rokovi koje su tri premijera dogovorila i dodala da je neophodno doći do najefikasnijeg modela finansiranja koji će biti u skladu sa aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) na koji se Srbija obavezala.
Obe strane su se složile da se u Budimpešti formira trilateralna Radna grupa koja će se baviti tim pitanjem.
Vang je istakao da će Studija izvodljivosti koja će biti definisana do kraja jula biti baza svih narednih aktivnosti.
"Imamo još puno posla. Svi želimo dobar aranžman kako bismo do kraja godine započeli projekat", rekao je Vang.
Prema ranijim informacijama, Srbija bi prve radove na modernizaciji pruge trebalo da počne na deonici od 44 kilometra između Stare Pazove i Novog Sada, koja će se finansirati iz ruskog kredita za modernizaciju železnice, a ostatak će biti deo projekta u saradnji sa Kinom i Mađarskom.
Radovi na pruzi za brzine od 200 kilometara na sat trebalo bi da budu završeni u roku od dve godine, a predviđena je izgradnja još jednog koloseka, pored postojećeg. Dužina pruge između Beograda i Budimpešte je 350 kilometara, od čega 184 kilometra na teritoriji Srbije i 166 u Mađarskoj.