Vesti
Društvo i ekonomija
Ćulibrk: Konačnu odluku o "Telekomu" doneće država
21.07.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Ćulibrk: Konačnu odluku o "Telekomu" doneće država
Konačnu odluku o tome da li će kompanija "Telekom Srbija" biti prodata doneće država Srbija, koja je njen vlasnik, kaže generalni direktor "Telekoma" Predrag Ćulibrk.
"Proces privatizacije ide svojim tokom. Šta će biti ishod - o tome je zaista suviše rano govoriti. To će na kraju biti odluka većinskog akcionara koji će odlučiti da li će ponude koje dobije biti zadovoljavajuće, u skladu sa očekivanjima ili ne", istakao je Ćulibrk.
On je za magazin "Biznis" rekao da je pitanje u kojoj meri je sada dobar momenat za prodaju "filozofsko", te naveo da će cena igrati vrlo značajnu ulogu u odlučivanju Vlade Srbije koliko će svog učešća da privatizuje.
Ćulibrk je istakao da je objavljivanje javnog poziva za prikupljanje neobavezujućih ponuda, koje su objavljene 3. jula, prvi korak u dvostepenom procesu, navodeći da se nakon toga pravi lista prihvatljivih ponuđača i ulazi u drugu fazu - fazu obavezujućih ponuda, dok ceo proces prati privatizacioni savetnik, kompanija "Lazard".
On je naveo da kretanja na tržištu, spajanja kompanija, pojavljivanje novih OTT operatera kao što su "Viber" "WhatsApp" i "Skype" pokazuju da je prošlo vreme sigurnosti i "ležernog vođenja posla" u telekomunikacijama i da treba ponuditi integrisani paket usluga - mobilni, fiksni, internet i televizija.
Ćulibrk je dodao da se "Telekom Srbija" već dosta dobro snalazi u tim izmenjenim uslovima na tržištu i bira najkvalitetnije nove tehnologije, ali da je prednost kompanije u tome što ima i infrastrukturu fiksne mreže i u svakoj kući mogu da obezbede integrisane usluge.
On je napomenuo da se i u Evropi može videti da su se države povukle iz segmenata tržišta na kojima vlada velika konkurencija ili zadržale manjinski paket u telekomunikacionim kompanijama.
Ćulibrk je rekao i da će "Telekom" ove godine investirati u razvoj između 130 i 140 miliona evra.