Vesti
Društvo i ekonomija
Mihajlovićeva šalje dokaze policiji o Čajetini
29.07.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Mihajlovićeva šalje dokaze policiji o Čajetini
Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da nema krivice tog ministarstva u vezi sa zemljištem PIK Zlatibor.
Ona je najavila da će sve podatke, koje je specijalna komisija prikupila u izveštaju, a koji upućuju na odgovorne, proslediti u toku dana policiji i tužilaštvu.
Opština Čajetina traži poništavanje rešenja kojim se PIK "Zlatibor" dozvoljava upis prava svojine na zemljištu.
Mihajlović je novinarima nakon obilaska deonice Aranđelovac-Krćevac sa predstavnicima Svetske banke rekla da je u prvom trenutku, kada se pojavila insinuacija da nešto nije urađeno po zakonu, formirala komisiju koja je dva dana u Opštini Čajetina kontrolisala katastar i podatke lokalne samouprave.
"Izveštaj komisije će sutra do kraja radnog dana biti objavljen na sajtu našeg ministarstva. Sada sigurno mogu da kažem da šteta nije nastala ni po jednom rešenju koje je ministarstvo izdalo", rekla je ona.
Prema njenim rečima, reč je o 2.200 hektara zemljišta, od čega tri rešenja ministarstva koja se odnose na 1.900 hektara odgovaraju činjeničnom stanju.
Druga rešenja Ministarstva, dodaje Mihajlović, sadrže podatke dobijene iz katastra gde komisija nije uradila posao na pravi način, pa će oni biti vraćeni katastru Čajetine da se upodobe.
Podsetila je da je reč o privatizaciji iz 2002. godine, te da je vlasnik PIK Zlatibor i po prethodnom i po novom Zakonu o konverziji dužan da plati naknadu po tržišnoj vrednosti.
"Ni jedan ni drugi zakon ne podrazumevaju upis svojine bez naknade", poručila je ministarka.
Potpredsednica vlade je istakla da je Ministarstvo došlo i do drugih frapantnih podataka na osnovu čega je, kako kaže, pozvala i policiju i tužilaštvo da u ovom slučaju reaguju.
"U posedu imamo disk koji smo dobili u lokalnoj samoupravi, a na kojem je 300 strana. U pitanju je privatizacija 2002. godine kada je praktično prikazano četiri hektara građevinskog zemljišta, a danas imamo podatak da isto privatizovano zemljište ima 280 hektara", navela je Mihajlović.
Pitanje za ljudi koji su vodili Opštinu i našta bi trebalo da odgovori policija jeste, ističe Mihajlović, kako su četiri hektara postala 280 hektara i dodala da će se ti podaci u pisanoj formi u toku dana dostaviti policiji i tužilaštvu.
Zapitala je i kako je moguće da se u katastar upiše nešto što nije vlasništvo Opštine, da se grade infrastrukturni objekti i da se daje u zakup zemljište koje nije u vlasništvu opštine, niti države, već je privatizovano.
"Ozbiljne su stvari koje se tamo dešavaju, ali šteta nije napravljena od ministarstva, niti je to tako moglo biti. Mi ćemo u svakom slučcaju insistirati da svaki katastar pregledamo još jednom", poručila je potpredsednica Vlade.
Mihajlović je podvukla da je pitanje i kako može da se gradi gondola koja nema ni lokacijske uslove, ni građevinsku dozvolu na privatizovanom, dakle tuđem zemljištu.
"Sve je to za nadležne organe, a samo mogu da primetim da se i 2002. i 2012. pa i danas nije menjao predsednik opštine Ccajetina. Očekujem od nadležnih organa da reaguju", poručila je ona.