Vesti
Društvo i ekonomija
Kompanija iz Emirata i zvanično vlasnik 68 odsto "Beograda na vodi"
11.08.2015. 20:00
Izvor: RTS
Kompanija iz Emirata i zvanično vlasnik 68 odsto "Beograda na vodi"
Kompanija "Belgrejd voterfront kepital investments" sa sedištem u Abu Dabiju zvanično je postala vlasnik 68 odsto preduzeća "Beograd na vodi" uplatom 22.000 evra kapitala, pokazuju podaci Agencije za privredne registre Srbije.
Kako se navodi u odluci o povećanju kapitala preduzeća "Beograd na vodi", koje će realizovati projekat izgradnje tri milijarde evra vrednog stambeno-poslovnog kompleksa uz beogradsku obalu Save, Republika Srbija je vlasnik 32 odsto tog preduzeća, sa milion dinara upisanog kapitala, navodi Tanjug.
Odluku o povećanju kapitala doneta je 28. jula, a objavljena je na sajtu Agencije u ponedeljak, 10. avgusta.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je krajem jula da će izgradnja projekta "Beograd na vodi" početi između 15. i 20. septembra ove godine.
Prema ranijim informacijama, kompanija "Igl hils" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata obezbediće 300 miliona evra za finansiranje projekta "Beograd na vodi" na osnovu ugovoru sa Vladom Srbije o zajedničkom ulaganju u taj projekat, koji je potpisan krajem aprila 2015. godine.
"Igl hils", kao vlasnik kompanije "Belgrejd voterfront kepital investments", 150 miliona evra obezbediće u formi kapitala, a dodatnih 150 miliona kroz zajam u formi pozajmice osnivača.
Prilikom potpisivanja ugovora objavljeno je i da će "Igl hils" dodatno odobriti Srbiji zajam od 90 miliona evra za preseljenje železničkih objekata iz Savskog amfiteatra, kao i 40 miliona evra za završetak eksproprijacije zemljišta.
Predviđeno je da projekat traje maksimalno 30 godina, od čega polovina mora biti završena u prvih 20 godina.