Vesti
Društvo i ekonomija
Operacije na srcu u Nišu privremeno obustavljene
19.08.2015. 20:00
Izvor: Blic
Operacije na srcu u Nišu privremeno obustavljene
Na Klinici za kardiohirurgiju i transplantologiju u Nišu privremeno su obustavljene kardiohirurške operacije, a kako agencija Beta saznaje u Kliničkom centru (KC) Niš, trebalo bi ponovo da počnu da se obavljaju od 1. septembra.
Direktor KC Niš Zoran Radovanović rekao je da se operacije na srcu ne rade poslednjih mesec dana jer ta zdravstvena ustanova još nema svoje kardiohirurge, a nije mogla da obezbedi njihov dolazak iz Kliničkog centra Srbije i Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović".
- Zbog sezone godišnjih odmora smanjen je broj lekara u Zdravstvenim centrima u Beogradu, tako da oni nemaju lekare koji bi mogli da dođu u Niš da rade kardiohirurške operacije - rekao je Radovanović.
Kako je istakao, odlična saradnja KC Niš sa KC Srbije i KVC Dedinje biće uskoro nastavljena, ali verovatno na drugačiji način nego do sada.
- Radimo na tome da obezbedimo stalni angažman jednog kardiohirurga iz Beograda u narednih godinu dana. Njegovim dolaskom, kao i nabavkom još četiri postelje u intenzivnoj nezi, obezbedili bi kontinuitet u radu i najmanje jednu kardiohirušku operaciju dnevno - kazao je Radovanović.
On ističe da Klinički centar Niš za svoja nastojanja ima značajnu podršku Ministarstva zdravlja i glavnog koordinatora za transplantaciju srca i kardiohirurgiju za Beograd, Niš i Kragujevac Miljka Ristića.
- Doktor Ristić je juče posetio Kliniku za kardiohirurgiju, a danas ću razgovarati sa ministrom Zlatiborom Lončarom kako bi što pre počeli kardiohirurške operacije. One su u Nišu preko potrebne jer gradu gravitira više od dva i po miliona stanovnika - rekao je Radovanović.
On je istakao da je na Klinici za kardiohirurgiju u Nišu urađeno do sada tridesetak operacija na srcu i desetak transplantacija, i sve operacije su uspešno okončane.