Vesti
Društvo i ekonomija
Ministarka: Zakon o poljoprivrednom zemljištu u interesu poljoprivrede
20.08.2015. 20:00
Izvor: Blic
Ministarka: Zakon o poljoprivrednom zemljištu u interesu poljoprivrede
Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da je zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji se dugo priprema, u interesu i poljoprivrede i države Srbije.
Bogosavljević Bošković je, gostujući u Jutarnjem programu TV PInk, najavila da je kao jedno od rešenja predloženo da deo državnog poljoprivrednog zemljišta, koje se inače i ne koristi, bude predmet davanja u zakup investitorima.
Pri tom se pošlo od pretpostavke da bi rok od 30 godina u toj oblasti podstakao na veću i značajniju investiciju, istakla je Bogosavljević Bošković i dodala da će se o tome još razgovarati.
Ministarka je ocenila da su značajne površine državnog poljoprivrednog zemljišta neiskorišćene, da je nizak nivo investicija u poljoprivredi i da postoji potreba ubrzanja razvoja poljoprivrede i pomoći malim poljoprivrednicima.
Bogosavljević Bošković je ukazala na obavezu, kada je reč o upravljanju državnim poljoprivrednim zemljištem, da rešenja budu najbolja koja su moguća, koja će biti kompromisna i uvažiti interese i velikih i malih poljoprivrednika i stočara i ratara i države Srbije da se taj prirodni resurs koristi krajnje racionalno i ekonomično.
Ministarka je istakla da se u ovoj godini isplata subvencija poljoprivrednicima obavlja po uobičajenom planu i da je od usvajanja uredbe o raspodeli i podsticaju poljoprivredi u novom razvoju u 2015. godini do sredine avgusta isplaćeno više od 13 milijardi dinara subvencija poljoprivrednicima.
- Obrađeno je i isplaćeno preko 38.000 zahteva naših poljoprivrednika po raznim pravilnicima, sedam milijardi podsticaja u biljnoj proizvodnji, više od tri milijarde podsticaja u smislu premija za mleko, dve i po milijarde podsticaja za proizvodnju u stočarstvu, 250 miliona dinara za mere ruralnog razvoja - dodala je Bogosavljević Bošković.