Vesti
Društvo i ekonomija
POZITIVNA OCENA MMF O povećanju plata i penzija u novembru
01.09.2015. 20:00
Izvor: Blic
Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas je pozitivno ocenila rezultate druge revizije stend baj aranžmana sa Srbijom i najavila da će se o mogućnosti povećanja plata u javnom sektoru i penzija razgovarati u novembru, tokom sledeće posete misije.
Ministar finansija Dušna Vujović ocenio je da su razgovori sa MMF uspešno završeni, da su rezultati dobri, a ekonomija raste.
"Ovo su rezultati rada vlade i premijera. Od skoro verovatnog bankrota došli smo do sređenih finansija, do unapređena u fiskalnom deficitu i prešli smo od resecije koja je pretila u pozitivan rast ekonomije", rekao je Vujović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstanvicima MMF.
On je dodao da se od danas okrećemo novim zadacima i najveći, a najveći su strukturne reforme.
"Država 20. veka je za nama, a treba nam država 21. veka", poručio je ministar.
Šef misije MMF-a Džejms Ruf rekao je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije u Beogradu da će dogovor postignut s vlastima u Srbiji tokom dvonedeljne posete misije morati da odobri Izvršni odbor MMF-a sredinom oktobra.
Ruf je istakao da je misija MMF-a revidirala procenu rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije u 2015. godini sa minus 0,5 na plus 0,5.
"Uvereni smo da ta osnovna fiskalna konsolidacija da se nastavi i u 2016. godine. Tek smo počeli ovaj maraton... Već ove godine je ostvaren znacajan napredak za fiskalni deficit i mi smo uvereni da to moze da se nastavi i u naredne dve godine koliko traje program", rekao je Ruf na konferenciji za medije u Vladi Srbije povodom druge revizije trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti sa MMF.
On je pohvalio to što je postignuta finansijska i fiskalna stabilnost u zemlji, tako da će se tokom sledeće posete MMF-a u novembru 2015. razgovarati o tome u kojoj meri trajno povećanje budžetskih prihoda može da bude iskorišteno za povećanje potrošnje u 2016. godini.
U prvoj polovini 2015. godine, dodao je, fiskalni rezultati su dobri, deficit je niži od projektovanog, "uglavnom zbog poboljsane naplate prihoda, ali i zbog nečega što je manje dobrodošlo, a to su javne investicije koje su niže od projektovanih".
Govoreći o strukturnim reformama i o državnim preduzećima, Ruf je izrazio zadovoljstvo što vidi da je došlo do veće discipline uplata u državnom sektoru, istakavši da u narednom periodu država mora da "ojača primenu reformi u sektoru državnih, javnih preduzeća, i to pored ostalog putem privatizacije, restrukturiranja i stečaja".
"Sve ovo se radi u nameri da se pomogne ekonomiji da se razvija i da se realizuje brži rast u narednim godinama", zaključio je Ruf koji je dodao da postoji zajednička odlučnost u zemlji da se reše problemi sa kojima se Srbija suočava već duži niz godina.
Članovi misije MMF su na završnom sastanku revizije s premijerom Aleksandrom Vučićem u ponedeljak istakli izuzetan napredak Srbije u sferi makroekonomske stabilnosti i fiskalne konsolidacije.