Vesti
Društvo i ekonomija
Vlasnik staklare nije platio dug
10.09.2015. 20:00
Izvor: Akter
Vlasnik staklare nije platio dug
Srpska fabrika stakla u Paraćinu će pokušati da plati deo duga za struju i gas iz sopstvenih sredstava jer vlasnik ni do danas, kada ističe rok dogovoren sa predstavnicima vlade, nije izmirio obaveze za energente, izjavio je za agenciju Beta predsednik Samostalnog sindikata Staklare Živojin Matejić
Sindikati su pozvali većinskog vlasnika bugarski konzorcijum "Glas industri" da izmiri dugovanja za struju i gas, kako je dogovoreno na sastanku u Vladi Srbije krajem avgusta. Tada je odloženo najavljeno isključenje električne energije Staklari za 1. septembar.
"Radnici hoće da rade i da primaju plate, a vlasnik treba da izmiruje svoje obaveze. Svako mora da poštuje zakone i da plaća račune. Stav sindikata je da dug mora da se plati", rekao je Matejić.
Matejić je kazao da su on i sindikati zahvalni državi za sve što je uradila za fabriku i što je imala razumevanja za probleme Staklare.
"Svaka čast Vladi Srbije jer su uradili mnogo za nas. Ako to sada neko zloupotrebi, onda treba država da kazni one koji su krivi, ali ne i radnike koji žive od svoje plate", rekao je Matejić.
On je dodao da radnici nisu primili prvi deo zarada za avgust.
"Radnici ćute jer su svesni situacije, ali pitanje koliko će moći da izdrže", kazao je Matejić.
Cvetan Vasilev, vlasnik bugarske korporacije "Glas industri" je od 2012. godine u Staklaru uložio 118 miliona dinara.
Račun Staklare blokiran je od novembra prošle godine. Staklara za struju i gas duguje 950 miliona dinara.
Staklara ima oko 850 radnika.