Vesti
Društvo i ekonomija
Krulj:Svetska banka partner Srbije u reformama
17.09.2015. 20:00
Izvor: Blic
Krulj:Svetska banka partner Srbije u reformama
Razgovor premijera Aleksandra Vučića sa najvišim predstavnicima Svetske banke u Vašingtonu, još jednom je pokazao veliku podršku ove međunarodne finansijske institucije procesu reformi i fiskalne konsolidacije koji sprovodi Vlada Srbije, izjavio je savetnik ministra zaduženog za evrointegracije Vladimir Krulj.
Pravi pokazatelj te podrške je novi program finansijske podrške Srbiji koji je nedavno odobrio bord direktora Svetske banke u iznosu od 2,2 milijarde dolara za narednih pet godina, podsetio je Krulj.
U tom periodu, Svetska banka ovim sredstvima želi da podrži razvoj konkurentne i inkluzivne privrede u Srbiji, privredni rast i kroz to i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, objasnio je Krulj, koji je i profešor Univerziteta u Luvenu u Belgiji.
U okviru novog petogodišnjeg programa, Svetska banka, Međunarodna finansijska korporacija (IFC) i Multilateralna agencija za garantovanje investicija (MIGA), angažovaće se na programu koji treba da pomogne Srbiju u prilačenju investicija neophodnih za ostvarenje privrednog rasta i otvaranje novih radnih mesta, ukazao je on.
Krulj je posebno ukazao i na činjenicu da je premijer Vučić sa direktorom Svetske banke Džim Jong Kimom razgovarao i o saradnji sa tom međunarodnom finansijskom institucijom u pronalaženju partnera u okviru javno-privatnog partnerstva za beogradski aerodrom "Nikola Tesla”, ali i o pronalaženju partnera za neka od strateških preduzeća, kao što je na primer Poljoprivredni kombinat Beograd.
Prema njegovoj oceni, takođe su veoma značajni razgovori o i pronalaženju rešenja za problem nenaplativih kredita, kao što je na primer slučaj sa dugovima kompanije “Farmakom”.