Vesti
Društvo i ekonomija
Svetska banka popravila prognoze za Srbiju, rast BDP 0,5 odsto
28.09.2015. 20:00
Izvor: novimagazin.rs
Svetska banka popravila prognoze za Srbiju, rast BDP 0,5 odsto
Srbija je po danas objavljenim projekcijama Svetske banke popravila sve glavne ekonomske pokazatelje, ali će po stopi rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,5 odsto u 2015. ipak biti na poslednjem mestu među šest zemalja Zapadnog Balkana.
Glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović rekao je na predstavljanju redovnog ekonomskog izveštaja za jugoistočnu Evropu da je Srbija u ovoj godini zabeležila rast BDP-a, smanjenje nezaposlenosti i budžetskog deficita, rast izvoza i kredita privredi i stagnaciju javnog duga.
Šestović je rekao da se srpska ekonomija u drugom kvartalu ove godine vratila u zonu rasta od jedan odsto zahavaljujući pre svega rastu prerađivačke industrije i dodao da bi rezultati bili još bolji da nije bilo suše, zbog koje je u poljoprivredi zabeležen pad od 10 odsto.
Projekcije Svetske banke, istakao je, bile su da će Srbija i u 2015. ostati u recesiji, ali se sada očekuje rast od 0,5 odsto, a kada bi se isključio negativan uticaj poljoprivrede, rast BDP Srbije bio bi 1,5 odsto.
Šestović je rekao da će Srbija u 2016. prema prognozama Svetske banke imati rast od 1,5 odsto, a u 2017. godini dva procenta, ali da je to i dalje ; ispod potencijala srpske ekonomije.
Kako je istakao, Svetska baka srednjoročno posmatrano očekuje znatno više stope rasta u Srbiji koje bi mogle dostići regionalni prosek.
Svetska banka procenila je da će najveću stopu rasta BDP u regionu ove godine imati Crna Gora 3,4 odsto, Makedonija će imati rast od 3,2 odsto, Kosovo tri odsto, Albanija 2,7 odsto, a Bosna i Hercegovina 1,9 odsto. Prosek rasta BDP-a u regionu biće 1,8 odsto, dok je u prošloj godini rast bio 0,3 procenta.
"Srbija je najbolji primer u regionu u smanjenju budžetskog deficita i trenutne projekcije su da će iznositi četiri odsto BDP-a, ali je moguće da će biti ispod toga", rekao je Šestović. Prema izveštaju Svetske banke, deficit budžeta Srbije u 2015. biće za 2,7 procentnih poena manji nego godinu ranije.
On je dodao da se očekuje i dalje smanjenje fiskalnog deficita u 2016. godini i 2017. godini, ali ne tako naglo kao u 2015. godini. Kako je precizirao, u 2016. se očekuje budžetski deficit od 3,5 odsto, a u 2017. godini između dva i po i tri odsto BDP.
"To je nivo deficita koji omogućava održivost javnog duga", rekao je Šestović.
On je rekao i da se očekuje da će se inflacija koja je oko dva odsto, krajem godine vratiti u ciljani okvir Narodne banke Srbije (NBS) između 2,5 i 5,5 odsto i da će u 2016. godini biti oko četiri odsto.
Šestović je rekao da Svetska banka očekuje nastavak održavanja stabilnog kursa dinara i dodao da su devizne rezerve za osam meseci 2015. povećane za 600 miliona evra.