Vesti
Društvo i ekonomija
Blokada granice: Samo firme mogu da tuže za štetu
30.09.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Država Srbija ne može da se žali nijednom sudu za štetu koju je pretrpela zbog nedavnog zatvaranja hrvatske granice, ali eventualne sudske sporove mogu da pokrenu pravna lica koja su tim zatvaranjem bila oštećena, kaže ministar pravde.
To je u Novom Sadu ukazao ministar pravde Nikola Selaković odgovarajući na novinarsko pitanje kom sudu Srbija može da se obrati zbog zatvaranja granica.
"Zatvaranjem granica, prekršen je sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i prekršeni su bilateralni sporazumi između Savezne Republike Jugoslavije, odnosno njenog sukcesora i Hrvatske, tako da eventualne sudske sporove mogu da pokrenu pravna lica preduzeća i privredna društva koja su zatvaranjem granica bila oštećena", ukazao je Selaković.
Prema njegovim rečima, da bi se zasnovala nadležnost bilo koje međunarodne sudske instance za spor između država, potreban je pristanak obe strane u sporu.
"U ovom slučaju ne možemo da računamo na to, a čak i kada bismo imali tu situaciju, na primer Međunarodni sud pravde, ne verujem da bi svoju nadležnost zasnovao", napomenuo je Selaković ističući da tim pitanjem ne treba da se bavimo i opterećujemo, jer je to pravno-tehnička stvar.
Važno je, kako je naglasio, da je Republika Srbija pokazala da je najozbiljnija i najodgovornija država u ovom delu Evrope i da maksimalnim naporima doprinosi regionalnoj stabilnosti.