Vesti
Društvo i ekonomija
Čepurin: Rusiji potrebni snažna Srbija i Srbijagas
01.10.2015. 20:00
Izvor: Blic
Čepurin: Rusiji potrebni snažna Srbija i Srbijagas
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je danas da je Srbijagas pouzdan partner Gasproma i izrazio očekivanje da će Rusija u narednom periodu unaprediti saradnju sa srpskom gasnom kompanijom i pokrenuti nove projekte.
Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin, generalni direktor Gazprom Exporta Elena Burmistrova, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i generalni direktor Srbijagasa Dusan Bajatović
"Rusiji je potrebna snažna Srbija, kao i snažni Srbijagas koji stoji uspravno", kazao je Čepurin čestitajući Srbijagasu 10.godišnjicu postojanja.
Ruski ambasador je izrazio očekivanje da će u narednom periodu biti ostvarene nove mogućnosti za saradnju u toj oblasti, dodajući da je prethodnih 10 godina uspešnog rada Srbijagasa dobar osnov za budućnost.
Čepurin je rekao da je saradnja Srbije i Rusije u gasnom sektoru zasnovana na uzajamnoj koristi, precizirajući da Rusija godišnje isporučuje Srbiji 1,5 milijardi kubnih gasa.
Prema njegovim rečima, Gasprom je u 2014. isporučio Evropi ukupno 146 milijardi kubnih metara gasa i da je potrošnja gasa u Evropi povećana i da se očekuje da će Gasprom u 2015. ukupno isporučiti Evropi 160 milijardi kubnih metara tog energenta.
On je dodao da se Rusija zalaže da se uzimaju u obzir interesi Srbije po pitanju snabdevanja gasom, kao i da je Rusija više puta htela da gasovod Južni tok prođe kroz Srbiju.
Čepurin je rekao da su u svetu u toku velike promene i da je potrebno obnoviti dijalog između istoka i zapada kako bi se zajedno suprotstaviti globalnim pretnjama.
Kada je reč o energetici, ruski ambasador je poručio da tu nema granica i "da i Rusi, Srbi, Nemci, Englezi imaju zajedničke interese u oblasti energetike i gasa".