Vesti
Društvo i ekonomija
Gradonačelnik Siniša Mali: Očekujem da direktor Infostana podnese ostavku
05.10.2015. 20:00
Izvor: Blic
Gradonačelnik Siniša Mali kaže da očekuje od direktora Infostana Veselina Markovića da podnese ostavku do kraja dana, a da ukoliko to on ne učini, smeniće ga.
Gradnačelnik Siniša Mali se na ovakav korak odlučio nakon skandala sa računima Infostana, na kojima je 390.000 Beogađana dobilo račun sa iznenadnom stvakom osiguranja.
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i zaštitnik građana grada Beograda Katarina Žeželj potez "Infostana" ocenili su kao skandalozan i nedopustiv.
- Postupak JKP "Infostan" koji je u mesečne račune uneo iznos za osiguranje i domaćinstva je skandal i ovo preduzeće to mora da otkloni - izričito je rekao Šabić.
Nakon što je gradonačelnik Siniša Mali juče dao nalog da se stavka "osiguranje domaćinstva" hitno skloni sa računa građana i Šabić je istakao da je otklanjanje ove nezakonitosti isključivo obaveza JKP "Infostan".
- Građani nisu dužni da potpisuju bilo kakve izjave, da šalju mejlove, da čekaju
pred šalterima i slično. Oni imaju puno pravo da od javnih komunalnih preduzeća zajtevaju poštovanje svojih zakonom utvrđenih prava - rekao je Šabić i dodao da će ovim povodom sprovesti postupak nadzora u JKP "Infostan" i potom preduzeti odgovarajuće korake.
Žeželj je, takođe, dodala da će od "Infostana" tražiti svu dokumentaciju i objašnjenje na osnovu čega je na uplatnicama tog preduzeća došlo do "fakturisanja nekakvog osiguranja za stan". Kako je rekla, najkasnije će sutra sačiniti preporuku sa svim merama da bi se "ova neobjašnjiva situacija sanirala".
Kako "Infostan" pravda svoj postupak time da je to neobavezna stavka, malo ko je to mogao da shvati budući da se ne nalazi na posebnoj uplatnici već je uračunato u celokupnu cenu (sa čišćenjem smeća, grejanjem, vodom...).
Ako se ima u vidu da je JKP "Infostan" poslao spornu uplatnicu na 390.000 adresa, prosta računica pokazuje da bi preduzeće sa "neobaveznom stavkom" dobilo ekstra 78 miliona dinara.
Da li je ovo perifidan način da se od građana uzme ogroman novac koji oni nisu dužni da plate, utvrdiće nadležni, a redakcija "Blica" očekuje odgovore na pitanja koja je danas postavila nadležnima.

Komisija proverava da li Infostan krši pravila konkurencije
Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije saospstila je danas da prikuplja informacije, podatke i dokaze u cilju utvrdjivanja činjenica o eventualnom postojanju povreda pravila konkurencije u slučaju Javnog komunalnog preduzeća Infostan iz Beograda.
Prikupljanje informacija se vrši radi utvrdjivanja i ocene postojanja osnovane pretpostavke o kršenju pravila konkurencije, precizira se u saopštenju.
Dodaje se da će, u slučaju da akti i radnje JKP Infostan-a budu ocenjeni kao moguća povreda konkurencije, Komisija pokrenuti postupak u okviru svojih nadležnosti.