Vesti
Društvo i ekonomija
VELIKA AKCIJA: Razbijena auto banda!
19.10.2015. 20:00
Izvor: Mondo
VELIKA AKCIJA: Razbijena auto banda!
Zajedničkom akcijom policija Srbije, Mađarske i Slovačke, presečen je međunarodni lanac kradljivaca automobila.U toj akciji za sada je uhapšeno 20 lica i zaplenjeno 39 vozila, saopštili su danas predstavnici mađarske i srpske policije.
Na zajedničkoj konferecniji za novinare na graničnom prelazu Horgoš - Reske (sa mađarske strane), načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Dejan Kovačević rekao je da je na teritoriji Srbije uhapšeno 10 lica i zaplenjeno 29 automobila, od čega je za devet potvrđeno da imaju falsifikovane brojeve šasija, dok se na ostalim vozilima još vrši veštačenje.
"Tokom akcije izvršen je pretres 20 objekata na području Subotice, Novog Sada, Sremske Kamenice i Šida i tom prilikom su otkrivene četiri radionice, od čega su dve služile za promenu brojeva na šasijama automobila, a dve za izradu falsifikovane dokumentacije", precizirao je Kovačević.
On je dodao da se među objektima u kojima je izvršen pretres nalaze i tri pravna lica, odnosno preduzeća koja su vršila špediciju ukradenih vozila.
Prema njegovim rečima, deo vozila iz Slovačke prevožen je u Mađarsku, gde su prodavani uz korišćenje falsifikovane dokumentacije izrađene u Srbiji.
"Licima koja su uhapšena na teret se stavljaju krivična dela falsifikovanja, udruživanja radi kriminalne aktivnosti i pranje novca", naveo je Kovačević.
On je pojasnio da je akcija trajala osam meseci i da je pokazala da policije susednih zemalja mogu vrlo efikasno da sarađuju, istakavši da je glavni preduslov za uspeh akcije bilo međusobno poverenje policija tri države i nesmetana razmena informacija.
Zamenik direktora mađarske policije Ištvan Takač naveo je da je akcija počela u februaru i da je za osam meseci dala dobre rezultate.
"Kriminalna grupa, na čijem otkrivanju i uništavanju smo radili, funkcionisala je tako što je u Slovačkoj organizovana grupa koja je imala zadatak da nabavlja vozila, odnosno da ih krade, zadatak grupe u Srbiji je bilo obezbeđivanje falsifikovane dokumentacije i falsifikovanje brojeva šasija vozila, dok je mađarska grupa narucivala vozila i prodavala ih", objasnio je Takač.
U ove tri države u toku je hapšenje osumnjičenih, rekao je on, navodeći da je do sada mađarska policija uhapsila tri lica, pretresla 20 objekata i pronašla šest ukradenih automobila.
Pomoćnik direktora srpske policije Bogoljub Živković zahvalio se kolegama iz Mađarske i Slovačke na efikasnoj saradnji.
"Jedino zajedničkim radom možemo da se borimo protiv prekograničnog kriminala, a ovo je dokaz da dobra saradnja daje i dobre rezultate. Nadam se da će i u budućnosti saradnja naših policija biti tako kvalitetna", rekao je Živković.
Na pitanje o vrednosti ukradenih vozila, predstavnci srpske i mađarske policije nisu mogli da daju konkretan odgovor, ali su kazali da se radi o izuzetno velikoj vrednosti jer su u pitanju vozila visoke klase.
Istaknuto je da podaci nisu konačni i da će broj i uhapšenih i broj zaplenjenih vozila na kraju akcije biti sigurno višestruko veći.