Vesti
Društvo i ekonomija
UNHCR uspostavlja prihvatne centre u Srbiji
26.10.2015. 20:00
Izvor: Akter
UNHCR uspostavlja prihvatne centre u Srbiji
Na samitu EU i Zapadni Balkan u Briselu dogovoreno da se duž puta migranata od Grčke preko Balkana i članica EU uspostavi 100.000 mesta za zbrinjavanje izbeglica
Portparolka UNHCR-a Melita Šunjić izjavila je danas da ta humanitarna organizacija još nije dobila upustva za sprovođenje akcionog plana koji je dogovoren noćas u Briselu, ali da već radi na otvaranju prihvatnih centara za zbrinjavanje izbeglica tokom zime.
Melita Šunjić je za agenciju Beta rekla da kancelarija UNHCR još nije upoznata s detaljima o raspoređivanju 50.000 mesta za izbeglice po zemljama Zapadnog Balkana.
"Još je rano. Nemamo detalje o tome koliko će mesta za izbeglice biti uspostavljeno u kojoj zemlji", izjavila je portparolka UNHCR-a.
Ta organizacija je, kako je istakla, već u kontaktu s Vladom Srbije i radi na organizovanju smeštaja i prihvatnih centara, kako bi izbeglice tokom zime imale gde da prenoće.
"Mi smo i bez akcionog plana već nekoliko meseci u kontatku sa srpskim vlastima. Naši specijalisti su gledali nekoliko mesta koja dolaze u obzir za takve prihvatne centre, napravili su planove, posavetovali Srbiju, tako da je taj posao već počeo", kazala je Šunjić.
Prema njenoj proceni, u Srbiji trenutno ima od 800 do 1.000 spremnih mesta za spavanje.
"Kada su u pitanju mesta gde izbeglice mogu prenoćiti i boraviti dok čekaju da se registruju, ili da posle registracije krenu dalje, u Preševu, recimo, u šatorima, koliko ja znam, ima više od 1.000 takvih mesta", dodala je Šunjić.
Portparolka UNHCR-a kazala je da je prošle noći u mestu Berkasovo nije bilo problema i većih zadržavanja, jer su hrvatski organi "malo po malo" puštali izbeglice preko granice.
"Bila je dosta hladna noć. Ljudi su palili vatre da se zgreju, čak su i pevali i bili su veseli", kazala je Šunjić.
Na samitu Evropska unija i Zapadni Balkan u Briselu dogovoreno da se duž puta migranata od Grčke preko Zapadnog Balkana i članica EU uspostavi 100.000 mesta za zbrinjavanje izbeglica, a od toga 50.000 mesta biće na Zapadnom Balkanu.