Vesti
Društvo i ekonomija
Sertić: Za sedam strateških preduzeća rešenje do kraja godine
03.11.2015. 20:00
Izvor: novimagazin
Sertić: Za sedam strateških preduzeća rešenje do kraja godine
Ministar privrede Srbije Željko Sertić danas je u razgovoru sa predstavnicima misije Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) izjavio da će za sedam od 17 strateških preduzeća rešenja biti izvesna do kraja ove godine.
On je istakao da je prekinuta praksa finansijske podrške države društvenim preduzećima i da će za svih strateških 17 preduzeća konačan status biti rešen do kraja maja 2016.
Kako je saopštilo Ministarstvo privrede, Sertić je ukazao da se u saradnji sa Svetskom bankom intenzivno radi na unapređenju sistema i institucija za sprovođenje stečaja kako bi ti procesi bili efikasniji i u službi ozdravljenja privrede.Govoreći o reformi javnih preduzeća, Sertić je naglasio da je u proteklom periodu prvi put uvedena kontrola njihovog poslovanja.
Kako je objasio, sadašnja zakonska rešenja ne nude odgovarajući sistem kontrole rada javnih preduzeća, pa Ministarstvo privrede, u cilju boljeg nadzora i jasnije odgovornosti, razmatra mogućnosti unapređenja zakonodavnog okvira kojim bi se to regulisalo.
"Veliki izazovi su pred nama, ali postoji politička volja da se ovaj posao koji obavljamo u cilju ozdravljenja srpske privrede dovede do kraja", naglasio je Sertić i ocenio da se Srbija dugo bavi preduzećima koja su produkt prošlosti i da je vreme da se okrene delu privrede koji teži napretku.
Misija MMF-a je u Beogradu od 29. oktobra povodom treće revizije tekućeg trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti. Glavne teme razgovora su budžet za 2016. godinu, reforma javnog sektora i javnih preduzeća i okončanje privatizacije.