Vesti
Društvo i ekonomija
Povećanje plata do četiri odsto, penzija 1,25 odsto
11.11.2015. 20:00
Izvor: beta.rs
Povećanje plata do četiri odsto, penzija 1,25 odsto
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa Međunarodnim monetarnim fondom dogovoreno da se plate zaposlenima u javnom sektoru trajno povećaju od 1. januara naredne godine od dva do četiri odsto, dok će svim penzionerima penzije biti povećane za 1,25 odsto.
Dodao je i da će akcize na gorivo biti povećane sa 137 na 139 dinara.
Vučić je na konferenciji u Vladi Srbije precizirao da će zaposleni u osnovnim i srednjim školama od od 1. januara imati povećanje plata od četiri odsto, da će plate zdravstvenim radnicima biti povećane za tri odsto, dok će zaposleni u vojsci i policiji imati veće zarade za dva odsto.
"Ponosan sam na naše rezultate iako je ovo mali boljitak koji će ljudi da osete, mislim da je ovo veoma važno", rekao je Vučić.
Istakao je da se plate neće povećati onima koji su zaposleni u organima uprave, odnosno onima koji rade pri resornim ministarstvima i Republičkom fondu za zdravstvno osiguranje.
Vučić je naveo i da će plate za dva odsto biti povećane fakultetskim profesorima, što je prema njegovim rečima, pretilo da ugrozi razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom.
On je kazao da su razgovori sa MMF-om bili teški i da je postojala realna opasnost da dođe do prekida razgovora, zbog neslaganja oko povećanja plata za prosvetne radnike i univerzitetske profesore.
"MMF je bio protiv bilo kakvog poveća plate univerzitetskih profesora jer su smatrali da su preplaćeni. Mi smo insistirali, jer želimo da imamo veliku reformu u sferi obrazovanja", rekao je on.
Premijer je precizirao da za oko 141.000 zaposlenih u prosveti, ukupno povećanje plata iznosi blizu četiri milijarde, odnosno oko dve milijarde za zasposlene u osnovnim školama i 1,98 milijarde za zaposlene u srednjim školama.
Za zaposlene u zdravstvu ukupno povećanje je oko tri milijarde, u ustanovama socijalne zaštite oko 210 miliona, a ukupno povećanje u policiji i vojsci je oko osam milijardi dinara.
Vučić je kazao da će prosvetni radnici pored povećanja plata primiti jednokratnu pomoć od 7.000 dinara.
Dodao je i da su istu pomoć tražili zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, ali da sada takva pomoć nije moguća, što ne znači da je neće dobiti ukoliko se rast privrede nastavi.