Vesti
Društvo i ekonomija
Mrki meda na Staroj planini posle 25 godina!
24.11.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Mrki meda na Staroj planini posle 25 godina!
Kamere u najskrovitijem delu Parka prirode Stara planina, iznad sela Dojkinci u delu oko Arbinja, proteklih noći snimile su kraj jednog hranilišta mrkog medveda.
Ova vrsta životinje poslednji put je na Staroj planini viđena pre više od 25 godina, a povratak je obradovao zaposlene u Parku prirode, pre svih upravnika Igora Petrovića.
“Već duže vreme smo viđali i pratili tragove mrkog medveda, a sada imamo i snimak kraj jednog hranilišta na koje redovno dolazi. Po svemu sudeći, reč je o ženki koja ulazi u period takozvanog krtoženja, što znači da će imati potomstvo. Ova vrsta obično ima od jednog do nekoliko mladunaca”, rekao je Petrović.
Prema njegovim rečima, mrki medved je najstrože zaštićena vrsta, što znači da će u narednom periodu kontrole čuvara biti daleko intenzivnije i detaljnije na čitavom ovom području.
Osim toga, sledi i edukacija stanovništva sa ovog dela planine, kako bi se medvedici obezbedilo nesmetan boravak, tačnije kako ne bi bila uzmeniravana. Naročito, ako usled blage zime prekine stadijum mirovanja i krene u potragu za hranom.
Inače, mrki medved se hrani biljkama, ali ukoliko nastupi glad i oskudica može da potraži i neku strvinu, neku sitniju životinju ili jelensku divljač.
Kreće se u prostoru od oko 250 kvadratnih kilometara i najkrupnija je zver na području Srbije i na Balkanu, pišu “Novosti”.