Vesti
Društvo i ekonomija
Osam pacijenata spremno za kubansku vakcinu
26.11.2015. 20:00
Izvor: RTS
Osam pacijenata spremno za kubansku vakcinu
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je osam pacijenata za sada spremno da primi kubansku vakcinu "Cimavaks EFG", kao i da će u roku od dva-tri dana od dolaska kubanskog stručnjaka, koji se očekuje u nedelju, moći da prime prve vakcine.
Zlatibor Lončar je Tanjugu rekao da su stručnjaci potvrdili dolazak i da će pacijenti primiti vakcine.
"Imamo sve potvrde da stručnjak sa Kube dolazi u nedelju i osam spremnih pacijenata moći će da primi vakcine, čim sve usaglasimo sa njima, u roku od dva-tri dana od njegovog dolaska", rekao je Lončar.
Objasnio je da će kubanski stručnjak u Srbiji boraviti mesec dana i radiće sa domaćim lekarima na tom projektu.
"Trenutno se sabiraju podaci, mnogo pacijenata se prijavilo, ali samo osam njih je ispunilo kriterijume. Do 29. novembra ćemo imati sve kompletne podatke", rekao je Lončar.
Inače, kubanske vakcine "Cimavaks EFG" koje se koriste kao terapija za karcinom pluća stigle su u Srbiju 30. oktobra, a testiranja i odabir pacijenata vrše se na Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, KBC Bežanijska kosa i Institutu za pluće bolesti u Sremskoj Kamenici.
Lek će se primenjivati na pacijentima koji imaju četvrti stadijum bolesti, za koji se prognozira još šest meseci života.
Ministar je, govoreći o renoviranju bolnica i upozorenju koje je dao direktorima zdravstvenih ustanova da dodatno povedu računa o higijeni, uslovima lečenja i odnosima prema pacijentima, istakao da želi sređene zdravstvene ustanove, te da će direktori koji ne ispune očekivanja biti smenjeni.
"Želimo da zdravstvene ustanove i bolnice mirišu na čisto, ne tražimo ništa drugo sem toga i osnovno je da su oni koji ih vode prvi i glavni koji odgovaraju da se to sprovede", rekao je Lončar.
Vlada Srbije nedavno je donela odluku o obezbeđivanju oko 600 miliona dinara za sređivanje zdravstvenih ustanova u Srbiji, koje podrazumeva krečenje, popravku fasade i krovova, uređenje mokrih čvorova, kao i sređivanje ostalih prostorija u objektima.
"Država daje novac da se to odradi, i rukovodioci moraju da se uključe, da se to sprovede što je brze i bolje moguće, jer nemamo vremena za čekanje. Na osnovu svega toga ćemo i ocenjivati i njihov rad, jer nema opravdanja da ostanu na rukovodećim mestima, ako ne rade u skladu sa onim kako država misli da treba da rade", poručio je ministar.
Objasnio je da je završena procedura za prijavljivanje građevinskih firmi koje će obavljati radove i sada se radi na izboru firmi koje ispunjavaju uslove.
Zatim sledi potpisivanje ugovora i to će, kako je rekao ministar, biti završeno za "nedelju - dve".
"Onda ćemo imati transparentno koje firme su dobile posao i naš je cilj da krenemo u isto vreme na sve zdrasvtevne ustanove", rekao je Lončar i dodao da će se radovi započeti prvo tamo gde nema uslova za rad i to će biti radovi na uređenju sanitarnih čvorova, zidova, plafona i podova.