Vesti
Društvo i ekonomija
Elektronske dozvole jednostavnije od Fejsbuka
17.12.2015. 20:00
Izvor: gdeinvestirati.com
Elektronske dozvole jednostavnije od Fejsbuka
Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potvrdila je da će od 1. januara u celoj Srbiji početi da se izdaju elektronske građevinske dozvole i da će taj sistem za korišćenje biti jednostavniji od društvene mreže „Fejsbuk“.
Ona je prilikom testiranja sistema u Građevinskoj školi „Branko Žeželj“ novinarima rekla da će se elektronsko izdavanje dozvola primenjivati u celoj Srbiji, kao i da će uhodavanje trajati do marta. Ministarka je rekla da je to uhodavanje u Makedoniji trajalo malo duže i da će se Ministarstvo truditi da brže reši početničke probleme.
– Zakon o planiranju i izgradnji daje rezultate i u oktobru 2015. u odnosu na isti mesec 2014, Srbija je izdala 35 odsto više građevinskih dozvola. Takođe, prosek izdatih dozvola u prethodnih nekoliko meseci je u odnosu na prethodnih sedam godina veći za 23 odsto, a vrednost izvedenih radova je veći za više od 60 odsto u oktobru nego u istom mesecu 2014. godine – naglasila je Mihajlović i podsetila da se Srbija ove godine popela na Doing business listi Svetske banke o uslovima poslovanja za više od 30 mesta navodeći da je cilj da sledeće godine budemo među prvih 20 ili 30 zemalja, čemu će svakako doprineti elektronska građevinska dozvola.
Ona je kazala da je u toku edukacija trenera koji će obučavati predstavnike lokalnih samouprava i da se Ministarstvo zajednički trudilo sa NALED-om, USAID-om i GIZ-om da sve to bude vrlo jednostavno.
Upitana da prokomentariše štrajk u Republičkom geodetskom zavodu, Mihajlović je rekla da nema razloga za štrajk zaposlenih u katastru i pozvala sindikate da još jednom razmisle, kao i da ne bi volela da taj štrajk preraste u politički. „Ne postoji nijedan razlog zašto ne bi zajedno mogli da razgovaramo kao što razgovaramo sa svim institucijama koje imaju neki problem. Država je mnogo uradila za RGZ koji je nama srce sistema, jer ako ne funkcioniše katastar ne mogu da funkcionišu ni druge važne stvari“, rekla je Mihajlović.