Vesti
Društvo i ekonomija
Udovički: Zakona o platama se plaše oni koji ne žele transparentnost
05.02.2016. 20:00
Izvor: Blic
Udovički: Zakona o platama se plaše oni koji ne žele transparentnost
Zakon o platama može da ne želi jedino neko ko se plaši toga da se njegova zarada vidi transparentno u katalogu, izjavila je danas potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.
Gostujući u Dveniku RTS, ona je rekla da radnici nemaju razloga da budu protiv novog zakona.
Ona je objasnila da sistem koji su dizajnirali veoma liči na sisteme sa napredovanjem i vrednovanjem rada, platnim grupama i platnim razredima, u koje se uklapa širok spektar zaposlenih u opštoj državi, i koji su uobičajeni.
"Ono što nam se zamera, da u to ne ulaze javna preduzeća, to bi bilo neuobičajeno", rekla je Udovički.
Prema njenim rečima, naknada za minuli rad se neće menjati, kao ni naknade za bolovanje i godišnje odmore, koje će se i dalje računati na osnovu prosečne plate u prethodnih 12 meseci, a tražiće se i veća odgovornost rukovodilaca u organima lokalnih samouprava.
"Sutra očekujem dogovor", poručila je ministarka i dodala da sindikati, koji su ove nedelje organizovali štrajk upozorenja tražeći povlačenje Zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru, sutra idu na sastanak sa premijerom, jer kako je navela, oni traže garancije kao da ne veruju ministrima, već samo premijeru.
Obrazlažući rešenje za isplatu minulog rada i naknade za zarade, kojim sindikati nisu zadovoljni, Udovički je rekla da je "predviđeno, kada je reč o minulom radu, da on ostane kao što je bio do sada, isto je definisan, potpuno u skladu sa Zakonom o radu".
Prema njenim rečima, originalni predlog nije bio da se ukine minuli rad, nego da se zakonom uvede napredovanje u karijeri, ali se od toga, tokom pregovora, odustalo.